Природозащитници предупредиха, че в Природен парк "Странджа" отново се строи

...
Природозащитници предупредиха, че в Природен парк "Странджа" отново се строи
Коментари Харесай

Незаконен строеж обезобрази и Синеморец

Природозащитници предизвестиха, че в Природен парк "Странджа " още веднъж се строи в нарушаване на Закона за предпазените територии. Най-големият естествен парк в България – Странджа, в региона на община Царево, и това лято е обект на засилен инвеститорски интерес. Един от фрапантните образци е преди малко излетият бетон за градеж на вилна постройка в м. Поляните в Синеморец, което е едно от местата в България с изключителна ландшафтна стойност. Освен тази вилна постройка, село Синеморец е осеяно с незавършени градежи.

Неправителствената коалиция "За да остане природа в България " упорства всички отговорни, позволили застрояването на парка да понесат наказателна отговорност. Всяко строителство в рамките на естествения парк е неразрешено на съображение член 31, т. 9 от Закона за предпазените територии, тъй като в заповедта за оповестяване на парка от 2000 година няма категорично позволено никакво строителство.

Коалиция „ За да остане природа в България “ припомня на способените органи, че всяко строителство в рамките на естествения парк е неразрешено на съображение член 31, т. 9 от Закона за предпазените територии, тъй като в заповедта за оповестяване на парка от 2000 година няма категорично позволено никакво строителство. Община Царево също по този начин няма общ организационен проект, само че в това време Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на естествения парк. Това е видно от информация на природозащитниците на издадените решения за създаване на вилни здания и всевъзможни ваканционни градежи, оповестени на страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас единствено за последните три години.

"Законът за предпазените територии се разграничава от други екологични закони. При Закона за биологичното многообразие и Закона за запазване на околната среда, реализиране на техните цели се реализира с произнасянето органите по околната среда по преценки или детайлни оценки за въздействията върху околната среда. Постигането на задачите на Закона за предпазените територии се реализира посредством кумулативни режими - режими по самия закон, режими в заповедите за оповестяване на предпазените територии и режими в проектите за ръководство. Издаването на съгласувателни решения по Закон за защитените територии от органите по околна среда, без значение от тяхното наличие, не анулира задължението по член 11 от Закон за защитените територии за всички притежатели и ползватели на предпазените територии да съблюдават режимите, открити по реда на този закон, със заповедта за оповестяване на предпазената територия и проекта за ръководството й. Противозаконното разваляне на предпазена територия - в тази ситуация Природен парк "Странджа ", е закононарушение по член 278в от Наказателния кодекс ", припомнят от организацията.

Коалиция „ За да остане природа в България “ упорстват премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, че длъжностните лица от РДНСК Бургас, Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, Община Царево и други, позволили строителни действия в рамките на Природен парк "Странджа " и лицата, директно правили такова строителство, довело до разваляне на парка, подлежат и на наказателно гонене по Наказателния кодекс.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР