Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от

...
Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от
Коментари Харесай

Природният газ поскъпна с още 10% |

Природният газ нараства още веднъж през декември. Това излиза наяве от прессъобщение на КЕВР.

Цената на синьото гориво за декември е с към 10% по-висока от тази за предходния месец.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 декември 2021 година в размер на 102,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) - рекордно висока за България цена. За предходния месец ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh. Комисията е взела решението си след разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и калкулации според ценовия модел, се споделя още в известието.

От КЕВР прецизират: Увеличената цена на природния газ за декември е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки смяната в ценовите трендове, на откритото съвещание на 25.11.2021 година от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД предвидиха, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се чака да бъде малко по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението от 10.11.2021 година Независимо от това, по данни на „ Булгаргаз “ ЕАД, цената, която сдружението предлага за българския пазар остава с към 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този метод за потребителите у нас се обезпечава доста ценово преимущество, спрямо потребителите в Европа, оповестяват още от КЕВР.

В одобрената цена на природния газ от 102,33 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В решението на Комисията е призната препоръчаната на 01.12.2021 година от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30.11.2021 година и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за ноември 2021 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени, се споделя още в известието на регулатора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР