Природата често ни прави свидетели на своите чудеса. Наблюдавайки ги,

...
Природата често ни прави свидетели на своите чудеса. Наблюдавайки ги,
Коментари Харесай

От кои дестинации може да се наблюдава най-добре Северното сияние?

Природата постоянно ни прави очевидци на своите чудеса. Наблюдавайки ги, се убеждаваме, че няма по-съвършен създател от нея. Ще го удостовери всеки, който е имал шанса да бъде очевидец на хубостта на Северното зарево.

Латинското наименование на явлението е Aurora Borealis, което в превод звучи също по този начин красиво - Северна зора.

Природният феномен, прочут като Северно зарево, е оптическо събитие. То се появява в небето над полярните области, най-често на височина малко под и над 100 километра от земната повърхнина.

Причина за появяването му е активността на Слънцето. От външния разводнен пласт на слънчевата атмосфера непрекъснато се отделят частици електрони и протони и изтичат в галактическото пространство. Потокът се назовава безоблачен вятър. Една част доближава земната атмосфера и при навлизането в нея под влияние на магнитното поле на Земята се получава разноцветно светене на атмосферните газове.

Природното събитие удивлява с хубостта си и поетично го съпоставят с несравним танц на разноцветни светлини в небето. Не е чудно, че съществуват доста митове, свързани с естественото знамение. Те са присъщи за митологията на всички северни нации, които стават очевидци на явлението.

Викингите вярвали, че тези танцуващи светлини са воини, които препускат на конете си из небесната простор. Ескимосите пък считали, че светлинките в небето са запалени от положителни духове, с цел да демонстрират пътя на мъртвите към отвъдното.

Днес всеки разпален фен на естествените чудеса може да откри уместно място, откъдето да се потопи в магията, която единствено природата може да сътвори.

Ето някои от най-хубавите дестинации, където може да наблюдавате Северното зарево.

Националният парк в Исландия

Това е най-големият народен парк на континента. Освен хубостите на природата, които се преглеждат през деня, той предлага удивителна нощна приказност от зелена и лилава светлина, която се гони в небето.

Наблюдение от стъклено иглу

Там, където съгласно легендите е домът на Дядо Коледа, се намира и хубав хотел от съвсем 40 иглута. От всяко от тях може да се следи Северното зарево под ъгъл от 360 градуса.

Гледката от изолиран остров в Арктика

Архипелагът Лотофен е в територията на Норвегия, а неговата столица се намира на хубав залив измежду покрити със сняг планини. Това е едно неизмеримо красиво място, откъдето може да се гледа полярното зарево.

Сахара

Мароканската част на Сахара е известна с ждрелото, наречено Големия каньон на Мароко. Палатков лагер на мястото е добра позиция, от която да се гледа метеоритния дъжд пред декември.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР