Прикритият“ нарцисист е най-лошият от всички видове нарцисизъм. Причината, поради

...
Прикритият“ нарцисист е най-лошият от всички видове нарцисизъм. Причината, поради
Коментари Харесай

Прикритият нарцисизъм - празнота и желание за контрол

„ Прикритият “ нарцисист е най-лошият от всички типове егоизъм. Причината, заради която е подобен обект на интерес е, че избрани нарцистични трендове могат да нанесат извънредно съществени вреди върху душeвността на близките, без даже да се усетят какво се случва с тях. Капаните им за операция са  толкова напълно изпипани, че до момента в който разберете какво става, може да е прекомерно късно.

Едно е да виждаш ясно, че някой се пробва да те управлява и манипулира, само че напълно друго стоят нещата с „ прикрития “ нарцисист, който е един от най-екстремните и рискови форми на нарцисизма. Това, което е особено за тях е извънредно защитната им природа, мощна емоционалност и видимо никаква външна диря от обмисляне на заговора, който в действителност приготвят. За разлика от другите форми, този тип нарцисисти са като стелт бомбардировач – идват без предизвестие, единствено с цел да оставят опустошения след себе си.

Хората, страдащи от нарцистично личностно разстройство, като се изключи че се целят в страстите и самопреценката ви, могат да окажат съществено въздействие и върху здравия ви разсъдък.

Ето някои от характерните характерности, по които можете да ги познаете:

 ( " Girl at a mirror ", 1632, Paulus Moreelse)

Те са прекомерно сериозни

Тъй като носят голямата тежест на несигурността в себе си, имат наклонността да са прекомерно сериозни към хората към себе си. Проектират личните си недостатъци върху всеки, който се изпречи на пътя им, като задачата е да накарат другият човек да се почувства малоумен, нежелателен или нищожен.

Очарователни са, само че единствено когато желаят нещо

Сякаш имат ключ, с който могат да включват чара си и да го изключват по лично убеждение. Изключително харизматични са постоянно когато пожелаят, само че зад този сексапил се крие единствено скритото им предпочитание да получат нещо от вас или от хората към вас.

Без значение какво се случва, постоянно ви карат да се чувствате отговорен

Колкото и да сте им сърдит, в случай че им се противопоставите или оспорите държанието им, те ще изманипулират обстановката с такова майсторство, че в последна сметка вие ще се почувствате отговорен и ще им се извините. „ Прикритият “ нарцисист знае тъкмо по какъв начин да извърти нещата, че да ви накара да повярвате, че всичко, което мислите е неправилно, даже и да следвате най-здравата логичност и разсъдък.

Оставят ви с чувство за празнина в връзките ви

Без значение какъв брой дълго време ще прекарате с тях, ще се чувствате извънредно самотни. Независимо от прекарванията, които можете да споделяте, макар близостта, постоянно ще се чувствате по този начин, като че ли нещо липсва или не е напълно наред.

Не им пука, в случай че би трябвало да лъжат, крадат или мамят, с цел да получат това, което желаят

За нарцисистът съществува единствено един човек във вселената и това е самият той. Вижда в хората единствено това, което могат да създадат за него. Без да го е грижа за никой, с изключение на за него самия, употребява близките като принадлежности, с цел да получи това, което желае в живота. Не се тормози да употребява неистина, машинация или кражба, с цел да се почувства по-добър, по-велик, по-възхитителен, по-богат.

 ( " Martha and Mary Magdalen ", 1595-1596, Michelangelo Merisi da Caravaggio)

Упорит и догматичен, ще получите опрощение, единствено при положение, че му дадете каквото желае

Извинение при подобен вид човек може да се реализира единствено в случай че желае нещо от вас и това е част от играта. Можете да спорите с тях до посиняване, само че даже и да получите опрощение, то е безусловно празно. Изобщо не значи, че съжалява, значи единствено, че ще завоюва нещо от „ договорката “, а не че е схванал, че бърка.

Има някаква празнина в тях, която е съвсем невероятно да схванеш

Дори и в любовна връзка – няма метод да се доближиш до тях прочувствено. Като че ли имат предпазен пласт към себе си, през който не можете да проникнете, а нещата в никакъв случай не наподобяват напълно наред или напълно действителни, когато сте с тях.

Неспособни са да основават връзки с хората и общо взето им е невероятно да вършат прочувствена разлика сред околните си хора и всички останали.

Липсва им съпричастност

Няма значение дали сте вие или някой от Третия свят, който умира от апетит, те нямат дарба да съчувстват, защото са неспособни да схванат положенията на другите хора и тяхната действителност.

Ревност и злоба

Искат безусловно всичко хубаво в живота за себе си и мощно завиждат на това, което имат другите. Те рядко са удовлетворени от това, което самите имат, непрекъснато са на „ пазара “ на това, което имат другите. Може да са най-богатите хора  на света, само че все ще намерят защо да завиждат на близките.

Изключително ревностни са към хората, на които близките се възхищават. Всички хора изпитваме ревнивост понякога, само че нарцисистите като че ли употребяват главно ревнивост и злоба.

 ( " Woman before a Mirror ", 1897, Henri de Toulouse-Lautrec)

Емоционалната им просветеност е доста ниска

Като да приказваш с тухлена стена, те просто не наподобява да схващат това, което им споделяте. Почти невероятно е да се приказва с тях на по-дълбоко равнище, само че пък до момента в който могат и това им носи употребява, ловко ще се престорят и ще ви заблудят.

Те са единствените съществуващи персони в своята галактика. Ще ги е грижа за вас, единствено в случай че това има някакво отношение към тях самите.

Невъзможно им е да изпитват скрупули

Винаги упрекват другите, невероятно им е да съжалят за своя постъпка, деяние или неприятни думи.

Влизат в ролята на жертва  

Ще ви накарат да ги съжалявате, без значение от обективната истина. За всичко са отговорни другите, а те стават единствено неволна жертва.

Всичко, което усещат, ще го проектират върху вас

Те са специалисти в проектирането на всевъзможни отрицателни усеща. Да те накарат да се чувстваш зле е техният метод да се почувстват те по-добре. Сами са неспособни да схващат възприятията и мислите си и по тази причина постоянно упрекват близките за всичко неприятно, което се намира в мозъка им.

Свърхчувствителни са към рецензия от всевъзможен вид

Ако ги критикувате, ще се разгневят мощно, гневно и мигновено. Винаги имат потребност от похвали и удивление, в случай че не им ги давате, ще ви нападат, с цел да си възвърнат надмощието.

 ( " Woman with a Mirror ", 1514, Titian)

Обикновено се насочват към по-слабите от тях

Ще проявят интерес към всеки, за който мислят, че е елементарно манипулируем. Избират си доста чувствителни или несигурни хора, с цел да могат да преобладават над тях. Разбира се, всичко това ще прикрият зад изказването, че желаят да оказват помощ на по-слабите от тях.

Умеят да разпознават потребностите на близките и употребяват това 

Въпреки че са неспособни на съпричастност, те ясно виждат от какво имате потребност и ще употребяват това, с цел да ви управляват.

Ще създадат всичко допустимо да ви злепоставят

Ще създадат всичко допустимо да ви злепоставят, с цел да наподобяват самите те по-добре. Съвсем типично за тези хора е да приказват неприятно за околните си зад тила им. По този метод се обрисуват като мъченици. Единственият метод те да наподобяват добре е, като създадат по този начин, че всички останали да наподобяват зле. Това ги кара да се усещат спечелили.

Пасивната експанзия е най-често употребяваното им оръжие

Ако усещате, че сте покрай полудяване, най-вероятно сте с „ затулен “ нарцисист. Те ще засеят семената и ще ги оставят да израстат. Съвсем хитро вършат леки подмятания за вашата персона, за това какъв човек сте, след което оставят подозренията да се развият, до момента в който не започнете да вярвате, че това е истина.

Нуждаят се от непрекъснато внимание

Тези хора са щастливи, единствено когато всички погледи са ориентирани към тях. В такава връзка ще се чувствате единствено като аксесоар. Ще се стараят да очароват всеки, изправил се пред тях и постоянно ще пренебрегват най-близките си, знаейки, че към този момент са си обезпечили тяхното внимание.

Ако някой от околните им хора притегли вниманието към себе си в някаква обстановка, завистта се надига и ще създадат всичко по силите си това да не се случи в никакъв случай повече.

Подобно на Троянският кон, няма по какъв начин да забележите нашествието на „ прикритият “ нарцисист. Такъв човек ще вземе всичко, което може от вас, до момента в който не ви остави единствено с празна черупка. Силно разрушителни за вашето самочувствие, нужно е мигновено да намерите излаз, до момента в който към момента сте запазили мозъка, сърцето и възприятията си непокътнати.

 ( " Jo, the Beautiful Irish Girl ", 1865-1866, Gustave Courbet)

Източник: mysticalraven.com
Картини: Wikipedia

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР