Приключи проверката на БНР, постановено от прокуратурата за безпрецедентното спиране

...
Приключи проверката на БНР, постановено от прокуратурата за безпрецедентното спиране
Коментари Харесай

Техническият директор на БНР ще понесе вината за спирането на сигнала

Приключи инспекцията на БНР, постановено от прокуратурата за невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " в петък. Има данни за закононарушение, осъществено от шефа на дирекция " Техника " Пламен Костов, оповестяват от прокуратурата. Много е евентуално генералният шеф Светослав Костов да бъде оправдан. Въпреки че инспекцията, осъществена от ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС е посочила, че не е имало безусловно никаква причина за прекъсването на сигнала, което бе оповестено като планувана профилактика.
Според прокуратурата, Пламен Костов може да е направил длъжностно закононарушение. Затова материалите се изпращат на способената в тази ситуация Софийска градска прокуратура.
Извън заложения график за осъществяване на профилактика на 11.09.2019 година Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за " основан огромен механически проблем ", който " постанова профилактиране на студийния комплекс на Програма " Хоризонт " за времето от 06 до 11 часа на 13.09.2019 година.
Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не довел до знанието на генералния шеф такова свое желание. Генералният шеф е сложил розолюция " Да " на документа.
Спирането на стратегия " Хоризонт " е било напълно по самодейност на Пламен Костов, е изводът от прокурорската инспекция. Самият шеф Светослав Костов се е подписал с " да ", само че не смята това единодушие за взимане на решение. При чуването си пред Съвет за електронни медии в понеделник твърдеше, че просто е поставил резолюция и отхвърли да поеме отговорност за прекъсване на излъчването.
Не е имало никаква техническа причина сигналът на " Хоризонт " да бъде спиран, открила е прокуратурата. Според управлението на БНР е имало проблем с оптичен кабел, който води сигнала от радиото към Телевизионната кула в София. Дори и в този случай, БНР е имало опция да продъли излъчването, защото има аварийни студиа и зареждане, а в краен случай в ефира може да се пусне и единствено музика. Едновременно със прекъсването на радиосигнала обаче излъчването онлайн е траяло.
Не е имало проблем и с предавателните кули, стопанисвани от НУРТС, по които се препраща сигналът. На 13 септември в профилактика са били единствено три предавателя на УКВ – в Белоградчик, Тръстеник и Ивайловград.
Колкото до проофилактика на самото БНР, с каквато управлението оправда прекъсването на сигнала, тя би трябвало да се прави поетапно и планувано. Въпросното преустановяване на излъчването е отвън всевъзможни графици, акцентират от прокуратурата.
Сигналът на радиото е спрян от самата постройка на бул. „ Драган Цанков “. Предавателите не са изключвани, нито пък НУРТС е серпантина своите уреди. От инспекцията обаче не излиза наяве за какво е направено всичко това.
В хода на осъществената от ДАНС инспекция е открито, че: не е осъществявана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма " Хоризонт " ; не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма " Хоризонт " ; не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.
Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на стратегия " Хоризонт ", която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на уеб страницата на БНР. Този метод на слушане се употребява от стеснен кръг слушатели.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР