Приключи пилотната програма Заедно срещу рака на дебелото черво, която

...
Приключи пилотната програма Заедно срещу рака на дебелото черво, която
Коментари Харесай

Проф. Куртева: Програмите за превенция могат да намалят смъртността от рак с 30% до 2030 г.

Приключи пилотната стратегия " Заедно против рака на дебелото черво ", която започва преди 6 месеца и за която ви.

Инициативата, финансирана от фондация, въодушевена от делото на един от най-големите български донори и филантроп проф. доктор Лъчезар Цоцорков, извади България от листата с страни, които не реализират скринингови стратегии за рак на дебелото черво.

По време на половингодишните скринингови проучвания на фекална проба при хора във възрастта сред 50-74 години са открити 12% позитивни резултати, които са пренасочени за спомагателни съвещания и проучвания. Това прави акцията сполучлива и потвърждава за следващ път успеваемостта на скрининговия метод при социално-значими болести. Изследваните проби, направени в хода на акцията са близо 6000.

Това, което Фондацията регистрира, е по-засилен интерес от страна на дамите - 66% и по-висока интензивност във възрастовата група 61-74 години.

Напомняме, че програмата за скрининг на рак на дебелото черво беше безвъзмездна, само че се извършваше единствено в София. След регистрираните резултати Фондацията възнамерява да разшири обсега й и да я трансформира в национална. А повода: " България е единствената страна в Европейски Съюз, в която се регистрира увеличение на смъртността от рак, тъй като липсва профилактика и болестта се открива късно, когато възможностите за преживяемост фрапантно понижават. Ето по тази причина е нужно да има ранна диагностика и скринингови стратегии, които да са налични за хората. Изчислено е, че стратегиите за предварителна защита могат да понижат смъртността с близо 30% до 2030 година ", разяснява един от водещите експерти по здравна онкология проф. доктор Галина Куртева, която дружно с проф. доктор Панайот Куртев и проф. доктор Крум Кацаров е част от Експертния съвет, подкрепящ Програмата за скрининг на рака на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел при онкологичните болести в България. Това е и вторият най-често срещан рак при дамите и третият най-разпространен при мъжете у нас.

" Пилотната акция, която осъществихме и финансирахме, е доказателство, че предварителната защита е допустима. Ние демонстрирахме, че има работещи механизми, с които можем да променим за по-добро здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните фамилии. Създадохме модел, който си заслужава да бъде подсилен от институциите и ние ще продължаваме да търсим тяхната поддръжка за реализирането на Национална скринингова акция за рак на дебелото черво! За да може да достигнем до всички българи! " Това показа Елена Джамбазова, програмен шеф " Здравеопазване " във Фондацията.

В какво се състоеше скринингът за рак на дебелото черво:

В сходство с настоящите рекомендации на Европейския здравен съюз, всички, попадащи в рисковата възрастова група 50-74, можеха да дават фекална проба в някоя от лабораториите от партньорската мрежа на Програмата в София и да създадат теста за окултни кръвоизливи изцяло гратис. Скрининговото проучване е бързо и безболезнено, а получилите позитивни резултати са били предложени за консултация със експерт.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР