Приключи етапът по обезопасяване на покрива на монумента Бузлуджа“, съобщава

...
Приключи етапът по обезопасяване на покрива на монумента Бузлуджа“, съобщава
Коментари Харесай

Приключи обезопасяването на покрива на паметника Бузлуджа, предстои той да отвори врати за посетители


Приключи стадият по обезопасяване на покрива на монумента „ Бузлуджа “, оповестява ръководителят на фондация „ Проект Бузлуджа “ арх. Дора Иванова.

Екип от алпинисти към този момент почисти всички парчета от дъски, вата и ламарини, следва разчистване на всички съществени пространства в постройката и действия за запазване на куполната мозайка, както и построяването на посетителски пътеки. Планира се това да се случи до ноември т. г. 

Дейностите са в границите на плана „ Обезопасяване и обезпечаване на краткотраен посетителски дистъп до паметника, финансиран от Министерството на културата и осъществен от Областна администрация – Стара Загора в партньорство с фондацията и с Община Казанлък, уточни арх. Иванова, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Проект Бузлуджа “ представя видео, което демонстрира бъдещото преживяване в монумента при неговото отваряне за гости. „ Целта е хилядите туристи, които се тълпят пред вратата всяка седмица, да могат да влязат и да го видят в настоящия му тип, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по опазването на неповторимата постройка в последващи стадии на плана “, разяснява Дора Иванова. 

Влизайки във фоайето, туристите ще могат да научат за историята на постройката, настоящите и идни действия по опазването ѝ, както и бъдещия ѝ капацитет посредством видео прожекции. От информативен павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод, която ще става по построени за задачата обезопасени посетителски пътеки, изясни арх. Иванова. В главната зала туристите ще могат да видят нормализираната куполна мозайка. 

„ Опасните парчета от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода “, уточни още тя и подсети, че стенните мозайки се намират зад платната на краткотрайния предпазен заслон, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, посетителите ще могат да видят част от тях. 

„ По-любопитните ще могат да създадат обиколка на всички мозайки посредством профилирани турове, а на финала, в коридора при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната естествена гледка, разгръщаща се от центъра на България “, означи арх. Иванова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР