Приключението на феновете на Ливърпул този сезон ги отведе от

...
Приключението на феновете на Ливърпул този сезон ги отведе от
Коментари Харесай

Ще избегне ли Клоп бедствието след травмата на Мане

Приключението на почитателите на Ливърпул този сезон ги води от храма на обречените в ямата на отчаянието с отбивка през черната дупка на мъката.

Разкритието, че Садио Мане ще отсъства шест седмици поради разтежение, получено по време на тези по този начин значими, прекомерно решаващи и толкова вълнуващи интернационалните мачове, които изживяхме в последните десетина дни, трансфораха скупчените над Мърсисайд тъмни облаци в развилняло се торнадо от смут и обезсърчение.

Предвид представянето на Ливърпул при последните отсъствия на сенегалеца, човек в този момент може небрежно да преразгледа задачите на тима за сезона. Той беше най-хубавият състезател на отбора предишния сезон, а скорошното му неявяване за три мача (и половина) поради наказване илюстрира тъкмо какъв брой липсват неговата скорост, заостреност и голмайсторско умеене.



Така че когато мениджърът Юрген Клоп отиде на брифинга си преди конфликта с Манчестър Юнайтед, му простете, в случай че вместо да седне на масата, стартира да си бие главата о нея. Така де, явно е, че сезонът на Ливърпул е завършил: отборът му ще загуби в събота, може напряко и полетът за Марибор да бъде анулиран с непринудено предаване на трите точки, а приготовленията от ПР-щаба с внушенията, че заемането на място в средата на таблицата в Премиър Лийг ще съставлява добър сезон, да стартират.

Или пък, каквото е мисленето на Клоп, ще бъде препоръчан един по-позитивен и безапелационен мотив, че Денят на страшния съд може да изчака. Има доста какво да бъде сторено, с цел да се направи по този начин, че травмата на Мане да е просто пречка по дългия път, а не опустошително злополучие.

Като начало още през днешния ден германецът би трябвало да дръпне встрани Алекс Окслейд-Чембърлейн и да му напомни, че е рекордният трансфер в историята на Ливърпул. Шест седмици след договорката би следвало да е добър миг за момъка да стартира да поиграва малко футбол за многообразие. Естествено, Клоп си има своя метод да влезе в съзнанието на някогашния халф на Арсенал, само че въпреки всичко най-учтивият метод да се слагат нещата на масата, би бил с думите: „ Алекс, има ли късмет да покажеш в този момент какво можеш? Имаме остра потребност.”

Окслейд-Чембърлейн не е единственият състезател в състава, който би трябвало да пристъпи напред, а това щеше да важи даже и без контузията на Мане.



Тази събота изборът на Клоп за титулярната единайсеторка наподобява по-лесен. И преди неприятната вест съществуваше опасението, че трио в междинната линия от Джордан Хендерсън, Емре Джан и Филипе Коутиньо ще бъде смазано физически от халфовете на Юнайтед, а в отсъствието на сенегалеца се допуска, че Коутиньо ще се причисли в офанзивата към Роберто Фирмино и Мохамед Салах. Това би отворило място до Хендерсън и Джан за Джорджиньо Вейналдум, чиито най-хубави представяния пристигнаха точно против противниците от Топ 6.

Окслейд-Чембърлейн ще бъде необходим в идващите мачове, изключително в Шампионската лига, където Клоп ще продължи с ротациите. Даниел Стъридж ще има повече благоприятни условия да се върне към онази си форма от май, когато оказа помощ за класирането на „ червените” в Топ 4, а и вундеркиндът Бен Уудбърн би трябвало да бъде нараснал в сан скоро.



Клоп до момента прави безупречно работата си по развиването на юношата и от това най-вече се възползва националният тим на Уелс, само че откакто усети усета от огромните мачове, геният е изправен пред необикновен интервал. Той ще желае още веднъж да изпита тръпката да играе на големи и препълнени игрища под светлините на прожекторите, този път на клубно равнище, вместо се задоволява с игри за тимовете до-23 и в младежката ШЛ. Ранното отпадане на Ливърпул за Купата на лигата понижи възможностите на гении като Уудбърн, но неприятният шанс на Мане би трябвало да върне огъня у момчето и то да се показа по този начин в тренировките, че мениджърът да не може повече да го пренебрегва в шампионата и европейските конфликти.

Клоп съобщи, че ще си вземе поучения от грешките предишния сезон, когато Мане беше отвън сметките – първо поради шампионата за КАН, а след това и поради травма. През януари сенегалецът отпътува, оставил „ червените” в борбата за купата и за двете вътрешни купи. Когато се върна месец и половина по-късно, тимът му беше отвън борда и в трите надпревари.

 Покупката на Салах пристигна с мисълта да понижи вредите при нова липса на Мане, само че всеобщото обезсърчение след новината за травмата на сенегалеца сподели какъв брой малко хора в действителност са уверени, че Ливърпул може да се оправи без него. Получилите доверие да носят аления екип в идните шест седмици би трябвало да употребяват това като спомагателна мотивация да оборят този понятен цинизъм.
Крис Баскъм, „ Дейли Телеграф” Премиър лийг 7 кръг, неделя 1 октомври  Нюкасъл 1:1краен резулат  Ливърпул
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР