Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива за Европейския

...
Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива за Европейския
Коментари Харесай

Енергийният внос на ЕС от Русия е за 44 млрд. евро от началото на войната

Приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива за Европейския съюз (ЕС) скачат през първите два месеца на нашествието в Украйна, макар че някои купувачи са избягвали съветската сила и са намирали различни доставки, сочи отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Вносът на съветски изкопаеми горива в Европейски Съюз възлиза на 44 милиарда евро ($46.3 милиарда долара) от 24 февруари - деня, в който Русия започва своята инвазия, до 24 април.

Това е над два пъти повече от цената на съветската сила, импортирана от страните от Европейски Съюз за същия двумесечен интервал година по-рано, споделя водещият анализатор на CREA Лаури Миливирта пред CNN.

По-голяма част от това нарастване се дължи главно на по-високите цени, а не на по-големи количества.

Европейски Съюз е съдействал с към 70% към износа на изкопаеми горива на Русия в международен мащаб, който възлиза на 63 милиарда евро (66.3 милиарда долара) в този двумесечен интервал.

Цените на енергийните артикули набъбнаха през последната година на фона на приключването на локдауните и повишението на търсенето. Руската инвазия в Украйна усили в допълнение цените на петрола и природния газ. Страните членки на ОПЕК също по този начин не реализираха авансово обещаното нарастване на производството, което в допълнение стегна предлагането.

Европейски Съюз е внесъл с 10% повече съветски природен газ през газопроводи през този двумесечен интервал и с 20% повече полутечен природен газ, само че износът на съветски нефт и въглища за Европейски Съюз пада с 20% и 40%, респективно.

Докладът излиза в интервал, в който Европа е сложена пред все по-голям напън да наложи възбрана на вноса на съветски нефт и да понижи зависимостта си от съветския природен газ, с цел да спре да обогатява Кремъл и по този метод непосредствено да финансира войната в Украйна.

В последните дни съветската енергийна компания Газпром спря газовите доставки за Полша и България, в опит да окаже напън върху европейските страни да заплащат за синьото гориво в рубли. По този метод страната се пробва да поддържа валутата си.

Руската стопанска система беше наранена от глобите на Запада, които бяха ориентирани и към централната банка на страната, и замразиха към половината й задгранични валутни запаси на стойност 600 милиарда $.

"Фактът, че хазната им се цялостни от облагата, която осъществят поради цените на изкопаемите горива, е доста перверзен резултат, " споделя Миливирта пред CNN.

Отказът изцяло от съветски изкопаеми горива ще бъде предизвикателство за Европейски Съюз, който преди войната разчиташе на Русия за към 40% от вноса си на природен газ, както и за 27% и 46% от вноса на нефт и въглища. Рязкото прекъсване на тези доставки ще окаже съществено влияние върху потребителите и бизнеса.

Особено мъчно ще бъде за Германия, която е най-големият самостоятелен покупател на съветски изкопаеми горива в международен мащаб от началото на нашествието със закупени енергийни артикули на стойност 9.1 милиарда евро, съгласно CREA.

Италия е идващият максимален покупател, като е платила 6.9 милиарда $ на Русия, а след нея се подреждат Китай, Нидерландия, Турция и Франция.

Европейски Съюз си сложи за цел да приключи зависимостта си от съветската сила до 2027 година и работи по налагането на петролно ембарго, което може да бъде оповестено още през идната седмица, само че в отчета се споделя, че оповестените до момента ограничения за диверсификация няма да реализират обилни резултати в кратковременен проект.

"Всичко, което беше оповестено във връзка със зелената сила и енергийната успеваемост, е впечатляващо, в случай че погледнете евентуалния резултат идващите няколко години, " споделя Миливирта.

"Мерките, които ще лимитират приходите на Русия в кратковременен проект, обаче липсват. "

За правенето на своя отчет от CREA са наблюдавали доставките по море, употребявайки данни на Системата за автоматизирана идентификация (AIS), както и доставките по тръбопроводи, употребявайки данни на Евростат и Европейска мрежа от оператори на преносни системи за газ.

Няколко европейски енергийни компании към този момент водят договаряния с Газпром по отношение на договорите си за доставка на природен газ. Вчера немската компания Uniper и австрийската OMV оповестиха, че съгласно тях е допустимо новият механизъм на заплащане на Москва да бъде спазен без да се нарушават наложените от Европейски Съюз наказания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР