Приходите на БТК през първите девет месеца на годината са

...
Приходите на БТК през първите девет месеца на годината са
Коментари Харесай

БТК има почти 800 млн. лв. приходи за деветмесечието

Приходите на БТК през първите девет месеца на годината са достигнали 405 млн. евро (792 млн. лева.), демонстрират резултатите на компанията майка United Group. В тях няма съпоставяне по отношение на същия интервал на предходната година, тъй като договорката за телекома беше приключена през август м. година За цялата 2020 година приходите на БТК доближиха 1.03 милиарда лева
Скъпа, телевизия
Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) на БТК за деветмесечието е 177 млн. евро (346 млн. лева.), се показва в презентацията на United Group.

Интересна е и разбивката за междинния доход на клиент (ARPU) по сегменти. Най-висок е при платената сателитна телевизия (DTH pay-TV) - 8.4 евро по отношение на 8.2 евро през същия интервал на м.г. При платената кабелна телевизия междинният доход на клиент е 8 евро (лек спад от 8.1 евро през 2020 г.). Най-голямо е покачването при мобилните услуги - от 6.9 на 7.4 евро. ARPU при закрепения интернет е 5.3 евро, малко над този от закрепена телефония - 5.2 евро. Капиталовите разноски за интервала са 63 млн. евро, като тук са вложенията в мрежа и нови услуги.

В доклада са включени и добитите от United Group " Нова телевизия " и вестниците " Телеграф ", " Монитор ", " Политика ", " Меридиан мач " и " Борба ". Но те са под шапката на United Мedia, дъщерно сдружение на United Group. Общите доходи на подразделението са 313 млн. евро, със 72% повече от предходното деветмесечие.
Реклама
Придобитите български компании имат огромен принос за общите резултати на United Group за деветмесечието, като БТК носи жестоко съвсем една трета от оборота и облагата. Приходите на цялата група са скочили с 87% до 1.384 милиарда евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) пък е нагоре с 83% до 523 млн. евро.
Спрямо огромния съперник
" А1 България " е другият огромен оператор, който към този момент разгласи резултатите си за първите девет месеца на годината. Приходите на телекома нарастват с 12% до 422.1 млн. евро (825 млн. лева.), а облагата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) е 146.1 млн. евро (285 млн. лева.), нагоре с 14.9%% на годишна база. Според компанията покачването се дължи на растежа във закрепения и мобилния сегмент, както и на нарастване на приходите от продажба на устройства. Мобилният бизнес регистрира скок от 8.2% до 218.7 млн. евро (427 млн. лева.), а закрепените услуги - с 11.9% до 109.1 млн. евро (213 млн. лева.). Приходите от търговия с устройства доближават 90.8 млн. евро (177 млн. лева.), с 22.5% повече от предходната година.

Така най-малко към деветмесечието А1 е с повече доходи от БТК, евентуално по този начин ще е и в края на годината. Но през 2022 година със задвижените доста покупки (на софийската " Нет 1 ", " Нетуоркс " (собственик и на " Онлайн директ " ), " КомНет ", пловдивската N3 и търновската " Телнет " ) евентуално някогашният държавен телеком ще си върне лидерската позиция.
Реклама Коя е United Group United Group е мажоритарна благосъстоятелност на основания във Англия фонд BC Partners. Медийната и телекомуникационна група участва във всички страни от някогашна Югославия, а през 2020 година стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни снабдители, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а създава и наличие с редица телевизионни канали. Групата е основана от сръбския предприемач Драган Шолак през 2000 година като дребен кабелен оператор. Той и досега е миноритарен акционер с дял към 39%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и Европейска банка за възстановяване и развитие и фондът KKR. Последното й огромно придобиване през година е гръцкият оператор Wind Hellas През юли компанията купи и 54.3% от хърватската Optima Telekom, снабдител на интернет и телевизия в страната, където групата е притежател и на телекома Telemach. Подходът на United Group се уеднаквява в другите пазари и България не е изключение. От началото на годината United Group, посредством БТК, закупи локалните снабдители на интернет и телевизия " Нет1 ", " Комнет ", " Нетуоркс-България ", N3 и " Телнет ". Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР