Приходите на АЕЦ Козлодуй са се сринали с 60% за

...
Приходите на АЕЦ Козлодуй са се сринали с 60% за
Коментари Харесай

Приходите и печалбата на АЕЦ Козлодуй се свиват с над 60%

Приходите на АЕЦ " Козлодуй " са се сринали с 60% за първите 9 месеца на годината на годишна база - от над 5 милиарда лева до под 2 милиарда Печалбата също е намаляла фрапантно - от 1.37 милиарда лева на 519 млн., което обаче отново е внушителна сума. Нетният паричен поток се свива от 1.75 милиарда лева до едвам 525 млн.

Това развиване на финансите на нуклеарната централа не е изненада - продажните цени на електрическата енергия се намалиха в пъти по отношение на 2022 година, а също така самото сдружение не действа на 100%, откакто месеци наред блоковете работеха с понижени мощности по разнообразни аргументи. Фактор е и увеличеният дял на АЕЦ-а в обезпечаването на сила за контролирания пазар, където цените са по-ниски (количествата са увеличени с 30%), което води до по-малко благоприятни условия за борсови покупко-продажби.

Заради продължаващите с близо 350 млн. лева са по-малко наличните парични средства в АЕЦ " Козлодуй " към края на интервала по отношение на същия миг на 2022 година Неразпределената облага е 435 млн. лева и действително понижава с 365 млн. лева от началото на годината, откакто централата изплати въпросната сума като дял към страната.

Реално и разноските на сдружението се свиват доста - към края на септември те са 1.38 милиарда лева и бележат понижение по отношение на 2.14 милиарда лева през същия интервал на 2022 година Това се дължи на по-ниските вноски във фондовете за радиоактивни боклуци, за нуклеарна сигурност и най-много за " Сигурност на енергийната система ", които са с дял от 31% или 426.6 млн. лева С тези средства се покриват обезщетенията, които страната изплаща на бизнеса за разноските за електрическа енергия, когато борсовата цена на тока е над 200 лева./мВтч.
Реклама

За да могат да се събират такива средства от АЕЦ " Козлодуй ", централата работи с таван на приходите, който доникъде на годината беше 180 лева./мВтч, а. Всички приходи над тези граници се внасят във Фонда за " Сигурност на електроенергийната система ". За третото тримесечие на 2023 година по този ред са отчислени 133 млн. лева

Все още няма изясненост дали страната ще продължи и през 2024 година схемата за компенсиране на бизнеса над избрана ценова граница. Предвид комплицираната политическа конюнктура обаче това е доста евентуално да се случи, въпреки да не е най-хубавото решение за пазара - от една страна, се лишават доходи от производителите, а от друга, не се подтикват потребителите да търсят различни решения при доставките на ток или за въвеждане на енергийно ефикасни ограничения. Гарантираната от страната цена на тока за бизнеса (не по-скъпа от 200 лева./мВтч) лимитира и вложенията във ВЕИ за лични потребности, защото фирмите не виждат стопански тласък в това.

Ако обаче в действителност се върви към реализирането на 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " с американския реактор AP-1000 на " Уестингхаус " (Westinghouse), на. Но в случай че сегашният тренд на намаляващи доходи се резервира и страната продължи да иззема облагата на сдружението, такива може и да няма налични. Което пък допуска търсенето на заеми.
Реклама Свързани публикации Радан Кънев: Има опция да приказваме за механизъм за подкрепяне на въглищните Топлоелектрическа централа 7 ноември 2023, 11:05 Най-големите енергийни компании: Пир по време на война (нова таблица) 6 ноември 2023, 13:42 Анализ | Пропуснати залези и жици 29 октомври 2023, 07:30 АЕЦ " Козлодуй " продаде сила за близо 170 млн. лева за ноември и декември 12 октомври 2023, 17:44 ТЕЦ-овете не работят повече след прекъсването на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " 10 октомври 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР