Приготвянето на миди е истинско изкуство, запазено за опитните готвачи.

...
Приготвянето на миди е истинско изкуство, запазено за опитните готвачи.
Коментари Харесай

Миди по моряшки с бяло вино

Приготвянето на миди е същинско изкуство, непокътнато за опитните готвачи. Ние считаме да се концентрираме върху изяждането им!

Необходими Продукти

● миди - 2 кг
● магданоз - 2 връзки
● лук - 2 глави кромид
● чесън - 1 глава
● дафинов лист - 1/2
● мащерка - 2 - 3 стръка
● бял пипер - 1 щипка
● черен пипер - 3 - 4 зърна
● вино - 1 ч.ч., бяло
● масло - 100 г
● галета - 1 ч.л.
● брашно - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Мидите се изстъргват добре, отстраняват се отворените и развалените миди. Сипва се вода, едвам ги покрие и се кипват дружно с 1 връзка нарязан магданоз, 1 глава ситно нарязан лук, чесъна и подправките, без белия пипер.

Мидите се варят 5 минути на мощен огън. След това съдът се разклаща мощно и се вари, до момента в който мидите се отворят, като понякога се разклаща. Когато се отворят всички миди, се прибавя част от маслото и съдът се отстранява от огъня. Бульонът се прецежда, а черупките на мидите се отделят единствено от едната страна. Останалите с месото черупки се подреждат в подобаващ съд.

В обособен съд се слага ситно нарязаната останала глава лук дружно с виното и се вари, до момента в който размерът се понижи на половина, след което се прибавя 300 мл бульон от мидите и авансово запърженото в 1 с.л. масло брашно и галета. Доварява се, до момента в който се сгъсти, поръсва се със сол и бял пипер.

Мидите се заливат с получения сос. Преди сервиране поръсвате с доста магданоз.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР