Пригответе си за сняг, и себе си, и колите си!

...
Пригответе си за сняг, и себе си, и колите си!
Коментари Харесай

Задава се обилен снеговалеж, готови ли е колата?

Пригответе си за сняг, и себе си, и колите си! От на следващия ден зимата се връща с цялостна мощ, безапелационни са синоптиците. Очакват се значителни снеговалежи, като неизбежно ще има и поледици. В този случай водачите би трябвало да са извънредно деликатни. 

Ясно е, че всеки съзнателен лидер към този момент е сменил гумите си със зимни. Според условията от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с " гуми, предопределени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм ". Глобата за шофиране с износени или развалени гуми е 50 лв.. Автомобилът може да бъде изваден от придвижване единствено при положение на скъсване на повърхността на гумата. Във всеки случай съветът на експертите е зимните гуми да се употребяват без значение дали има сняг или не, когато температурите паднат под 7°C. Ако не знаете дали гумите ви имат задоволително дълбоки канали, най-лесният метод да ревизирате е с монета от 1 лева – в случай че външният кръг потъва в гумата, значи дълбочината е над 4 мм, поучават от " Активни консуматори ". 

Производителите пък поучават зимните гуми да са на възраст не повече от шест години. Със сигурност новата гума се държи по-добре от остарялата, само че и тук има потребност от разяснение, тъй като нова гума от съмнителна марка може да е по-опасна от гума на няколко години от потвърден производител. Но със или без специфичен закон, най-добре е всеки консуматор да се снабди с качествени зимни гуми. Причината е, че те ще усилят сигурността ви на пътя. С летни гуми в студено време имате продължен спирачен път, тъй като те се втвърдяват и губят сцепление с настилката на пътя. Без зимни гуми дълбочина на грайфер даже и от 4 мм нагоре мъчно ще ви обезпечи безвредно прекъсване. Но имате и различен риск. Редица застрахователи отхвърлят да изплатят застраховка при случай през този сезон, в случай че са употребявани всесезонни или летни гуми.

С любовта си към далаверата ние сами сътворяваме явлението “менте " при зимните гуми. Гумите втора ръка са враг номер едно на безвредното шофиране. Обувайки автомобила си с гуми втора употреба, ние залагаме големи опасности.

Защо гумите са изхвърлени от предходния притежател? Не съществуват гуми, които се смъкват, с цел да бъдат препродавани или да продължат да извършват функционалността си след привършване на капацитета си.

При какви условия е експлоатирана гумата втора употреба? Никога не можем да получим същинския отговор на този въпрос. За нас остават загадка и вредите, нанесени върху каучуковото произведение. Дори външно да наподобява читава, без апарат не би могла да бъде преценена точната обезценка. 

Защо решаваме, че можем да рискуваме сигурността си – дали гумата ще гръмне по време на придвижване, дали няма да спрем при рискова обстановка, дали при мокра настилка ще попаднем в аквапланинг... За страдание, българският клиент най-често прави оптималния компромис – с гумите.

Друг зложелател на сигурността са неподходящият тип комплект гуми за автомобила. Не са рядко случаите, когато притежатели на скъпи возила избират да спестят от “обуването " на първокласната си лимузина или джип. Търсят “нещо по-евтинко " и инсталират гуми, които не дават отговор на условията за съответния автомобил. Известно е, че всеки производител планува и предлага избран тип гуми за моделите си. Неслучайно каучуковата стока е обозначена с показатели, сред които са скоростен и товарен. Свикнали сме да търсим и купуваме гуми като се водим единствено по един индикатор – размера. Малко са хората, които регистрират обстоятелството, че еднакъв размер може да бъде създаден за разнообразни коли. Килограмите, които може да понесе съответната гума, както и скоростта, при която тя действа безвредно, са критерии, които са извънредно значими, само че малко известни.

Разликата сред скъпата и евтината гума може да бъде съдбовна. Високите динамични и механически характерности на мощните коли изискват “прецизни " гуми. Десет метра разлика в спирачния път могат да бъде решаващи за изхода от рискова обстановка на пътя.

Некоректният търговец е третият фактор, оформящ явлението “гуми-менте ". Когато върху гумата част от маркировките са изтрити, това е сигурен сигнал за подозрение и нараснало внимание. Нечетимите показатели подсказват, че търговецът прикрива нещо неправилно. Случва се цех да създаде гуми с недостатък. Вместо да бъдат унищожени те се изкупуват за прилагане от селскостопански машини, каруци или други транспортни средства, които не допускат придвижване с висока скорост. По комплицираните пазарни пътища обаче тази стока постоянно се връща в сервизите и се препродава за леки коли като нова. Задължително изискване за производителя е при осъществяване на дефектна стока да я отбелязя с дълготраен показател, който прецизира защо натоварване е подобаваща. Нелоялният търговец нормално изтрива тъкмо тази маркировка, с цел да пласира изделието като ново.

За всесезонните гуми се носят два вида митове. Често търговецът в желанието си да продаде стоката споделя на клиента, че всяка гума е всесезонна. Това е и най-разпространената лъжа. Втората е, че няма подобен вид гуми. Това също не дава отговор на действителността.

Всесезонните гуми са извънредно подобаващи за съответни региони в Европа, поради целогодишните температури, рядко падащи под 0 С°. Такива са Гърция, южната част на Италия, Испания, Португалия, множеството от регионите в северната част на Стария континент, които са наоколо до огромните водни басейни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР