Приглушените звуци на почукване и шлайфане от работилницата се чуват

...
Приглушените звуци на почукване и шлайфане от работилницата се чуват
Коментари Харесай

Мръсните тайни на бизнеса с лабораторно отглеждани диаманти

Приглушените звуци на почукване и шлайфане от работилницата се чуват на първия етаж на Bario Neal, бижутериен магазин във Филаделфия.

В трепетно очакване там е Хейли Фарлоу, 28-годишна учителка, която сама проектира годежния си пръстен.

С бъдещия й брачен партньор са безапелационни, че не желаят бижута, които нанасят вреди на планетата или експлоатират труда на хората в минното дело.

Затова възнамеряват да си купят диаманти, отгледани в лаборатория.

" Повечето от моите другари имат отгледани в лаборатория диаманти. И мисля, че това просто дава отговор на метода ни на живот, на стопанската система и на това, което претърпяваме ", споделя Фарлоу пред FastCompany.

В Съединени американски щати продажбите на диаманти, отгледани в лаборатория, са скочили с 16% през 2023 година по отношение на 2022 година, съгласно Едан Голън, анализатор на промишлеността.

Постове в обществените медии демонстрират, че милениалите и поколението Z с горделивост изясняват покупката на своите диаманти, отгледани в лаборатория, по аргументи, свързани с устойчивостта и етиката.

Но до каква степен те са устойчиви, е под въпрос, защото производството на един елмаз изисква голямо количество сила, а доста от огромните производители не са транспарантни за активността си.

Фарлоу споделя, че изборът на лабораторно отгледани диаманти прави пръстена " по-специален ", тъй като материалите са доставени от реномирани компании. Всички лабораторни диаманти на Bario Neal са създадени с възобновима сила или излъчванията, които се отделят за производството им, са обезщетени с въглеродни заеми, с които се заплаща за действия като засаждане на дървета.

Но това не е всекидневно за лабораторно отглежданите диаманти.

Много компании са основани в Индия, където към 75% от електрическата енергия се създава от въглища. На уебсайтовете си те употребяват думи като " резистентен " и " природосъобразен ", само че не разгласяват отчетите си за въздействието върху околната среда и не са сертифицирани от трети страни, настояват FastCompany.

Cupid Diamonds, да вземем за пример, декларира на уеб страницата си, че създава диаманти по " природосъобразен метод ", само че не дава отговор на въпроси за това какво прави диамантите ѝ устойчиви.

Китай е другата огромна страна, в която се създават диаманти. Сред водещите производители са Henan Huanghe Whirlwind, Zhuhai Zhong Na Diamond, HeNan LiLiang Diamond, Starsgem Co. и Ningbo Crysdiam.

Нито един от тях не отговори на запитванията за коментар, нито разгласява детайлности от кое място получава електрическа енергия. През 2023 година повече от половината от електрическата енергия в Китай се добива от въглища.

В Съединени американски щати компанията VRAI, чиято компания майка е Diamond Foundry, ръководи леярна, за която твърди, че е с нулеви излъчвания и работи с водноелектрическа сила от река Колумбия.

Мартин Рошисен, създател и основен изпълнителен шеф на Diamond Foundry, разяснява, че силата, която VRAI употребява за развъждането на елмаз, е " към една десета от силата, нужна за рандеман ".

Но Пол Зимниски, специалист в диамантената промишленост, декларира, че фирмите, които са транспарантни във връзка с веригата за доставки и употребяват възобновима сила, " съставляват доста дребна част от производството ".

" Има доста компании, които се възползват от еуфорията, че нещо е екологично чист артикул, а в действителност не вършат нищо екологично ", добавя той.

Каква е технологията

Лабораторните диаманти нормално се създават в продължение на няколко седмици, като въглеродът се подлага на високо налягане и температура, имитиращи естествените условия, при които се образуват диамантите под повърхността на Земята.

Технологията съществува от 50-те години на предишния век, само че създадените диаманти се употребяват най-вече в промишлености като обработка на камъни, минно дело и стоматологични принадлежности.

С течение на времето лабораториите, или леярните, се усъвършенстват в развъждането на камъни с минимални недостатъци. Производствените разноски понижават с усъвършенстването на технологията. Това значи, че производителите могат да създават толкоз камъни, колкото желаят и да избират техния размер и качество, което води до бързо понижаване на цените.

Формирането на естествените диаманти лишава милиарди години и е мъчно да бъдат открити, което прави цената им по-стабилна.

Диамантите, без значение дали са отгледани в лаборатория, или са естествени, са химически идентични и напълно построени от въглерод. Експертите обаче могат да създадат разлика сред тях, като употребяват лазери, с цел да открият отличителни признаци в атомната конструкция.

Американският гемологичен институт класифицира милиони диаманти годишно.

Маркетингова борба в ход

С по-ниските цени на лабораторно отгледаните диаманти и все по-честото им предпочитане от млади клиенти, новите диаманти понижават пазарния дял на естествените.

В международен мащаб лабораторно отгледаните диаманти към този момент заемат 5-6 % от пазара, а обичайна промишленост не приема това умерено.

Маркетинговата борба е в ход. Индустрията за извличане на диаманти и някои анализатори предизвестяват, че лабораторно отгледаните диаманти няма да запазят цената си с течение на времето.

" Мисля, че след 5 до 10 години ще има малко клиенти, подготвени да похарчат хиляди долари за лабораторен елмаз. Мисля, че съвсем всички ще се продават на цена от 100 $ или даже по-ниска ", споделя Зимниски.

Той предвижда, че естествените диаманти ще продължат да се продават от хиляди до десетки хиляди долари.

Някои култури да вземем за пример преглеждат годежните пръстени като вложения и избират естествени диаманти поради тяхната стойност в дълготраен проект. Това е изключително правилно в Китай и Индия, добавя Зимниски.

Плащането на хиляди долари за нещо, което губи по-голямата част от цената си единствено за няколко години, може да накара купувача да се почувства излъган – детайл, който сега работи против бранша на лабораторно отглежданите диаманти.

" Когато купувате натурален елмаз, има история, че той е създаван 3 милиарда години от майката Земя. Това чудно създание на природата не може да се преразкаже за лабораторно отгледан елмаз. Много бързо вършиме връзката сред вечността и дълготрайността на любовта ", допълват специалистите.

" Ако в действителност желаеме да влезем в техническа рамка, най-екологичният елмаз е модифициран или рециклиран, тъй като при него не се употребява сила ", споделя Зимниски.

Пейдж Нийл, съосновател на Bario Neal през 2008 година, споделя, че го е направила, с цел да " сътвори бижута с трайна стойност, които да имат позитивно влияние върху хората и планетата ".

Всички материали в нейните бижута могат да бъдат проследени по цялата верига на доставка. Магазинът предлага както лабораторно отгледани, по този начин и естествени камъни.

" Бижутата са мощен знак. Те съхраняват мемоари. Но когато използваме материали, които са предизвикали щета на други хора и на околната среда, с цел да създадем знак на обич и ангажираност или еднаквост, за мен това е в несъгласие. Искаме да работим с материали, за които считаме, че нашите клиенти ще са горди да имат ", добавя Пейдж.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР