Причината гражданите да не се възползват от безплатните банкови сметки

...
Причината гражданите да не се възползват от безплатните банкови сметки
Коментари Харесай

Асен Василев: Гражданите не се възползват от безплатните банкови сметки

" Причината жителите да не се възползват от безплатните банкови сметки (по които не се дължат такси от банковите клиенти при обслужването им, планувани в Закона за платежните услуги и платежните системи – бел. авт.) е в налаганите ограничаващи спънки от страна на комерсиалните банки пред тях, тъй като сега няма общоприет артикул на банковия пазар ".

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос от Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", по отношение на откриването на по този начин наречените безвъзмездни банкови сметки, по време на  провелия се парламентарен надзор в Народното събрание.    " Това е единият от факторите, който изяснява съществуването на сред 1 000 и 2 000 работещи сега сходни сметки (цифрите бяха посочени по памет от министър Василев – бел. авт.) при предстоящи към 5 милиона и значителният въпрос тук е за какво тези сметки са толкоз малцина. Ето за какво е придвидена смяна на Закона за платежните услуги и платежните системи, посредством която да се внесат разяснения ", добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

  Нинова уточни, че законовият текст, който планува разкриване на такива сметки, е бил признат преди 7 месеца, а до през днешния ден няма развиване по въпроса - " нито могат хората да си откриват такива сметки, а тези които имат и по които се превеждат заплати, стипендии и обществени помощи, се таксуват с такси ".

" Кога ще приведете в деяние текст от закона, че на тези хора не се желаят такси, когато употребяват сметката си за трудови приходи, обществени помощи и стипендии и ще помогнете на близо 5 милиона души да се възползват от европейското си и българско право, написано в закона? ", се обърна Корнелия Нинова към финансовия министър.   " Безплатните сметки не бяха вярно преведени в българското законодателство ", отговори Асен Василев.

" Заедно със Закона за държавния бюджет ние ги преведохме и ги направихме да са безвъзмездни, а не с понижени такси. В момента това е законодателство и българските жители имат право да си открият такива сметки. Проблемът не е, че законът не работи, а че доста малко такива сметки има открити ".

  Причината да има работещи сред 1 000 и 2 000 сметки се дължи на няколко фактора, съгласно изработен разбор от страна на Министерството на финансите (МФ). Единият фактор е обвързван с това, че са сложени спомагателни условия на сметки, т.е. няма общоприет артикул на пазара, който да прави работа на българските жители, изясни Асен Василев.    " Именно по тази причина има импортирана спомагателна смяна в Закона за платежните принадлежности, който е в Народно събрание и който да доуточни, че тези сметки жителите действително да могат да ги употребяват ", добави финансовият министър.    В рамките на обсъжданата тематика Асен Василев заяви, че са поискали от всички банки ежемесечна статистика за 2023 година, както и да подават ежемесечна статистика от февруари 2024 година за всички най-известни банкови артикули – какъв брой са откритите нови разплащателни сметки на физически лица, какви са таксите по тях, какъв брой и какви са таксите за тегления от банкомати, какъв брой са тегленията от лични банкомати и други Тази информация, по негови думи, би трябвало да се подава и с копие до Българска народна банка, и до Национален статистически институт. 

  " Освен това призовахме банките по опция и по тяхна преценка да понижат таксите за поддръжки на сметки за физически лица с дебитни карти, които са най-популярните на пазара, “ уточни още министър Василев в своя отговор. Той заключи, че до момента в който не се създадат безплатните сметки работещ инструмент, което може да стане по думите му законодателно, и обстановката не се усъвършенства, то няма да има усъвършенстване и по линия на заплащане на заплати напълно по банков път.    " Таксите би трябвало да спаднат доста за естествените български жители, преди да вменим това като обвързване и на дребните компании ", изясни той. 

  На собствен ред Корнелия Нинова репликира отговора на финансовия министър с думите, че законодателното изменение за платежните услуги и платежните системи е импортирано на 14 ноември 2023 година и още не е минало на първо четене.

" Виси в някакво чекмедже два месеца. По създание новото, което оферирате и което би трябвало да усъвършенства тази услуга е, че ограничавате интервенциите по тази сметка на три броя – т.е. вместо да облекчите този развой, слагате ограничавания за три превода, в това число през системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Уверявам Ви, че този закон няма да усъвършенства нещата поради ограничението на броя интервенции, които налагате на хората ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР