Причината – влошаващата се хуманитарна криза в Газа Турция спря

...
Причината – влошаващата се хуманитарна криза в Газа Турция спря
Коментари Харесай

Турция прекъсна изцяло търговията с Израел

Причината – влошаващата се филантропична рецесия в Газа

Турция спря търговията с Израел поради офанзивата в Газа, базирайки се на „ влошаващата се филантропична покруса “, написа Би Би Си. „ Турция прецизно и уверено ще ползва тези нови ограничения, до момента в който израелското държавно управление не разреши непрестанен и задоволителен поток от филантропична помощ за Газа. “

Търговията сред двете страни беше на стойност съвсем 7 милиарда $ (£ 5,6 милиарда) за предходната година. Израелският външен министър упрекна турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че се държи като „ деспот “.

Израел Кац написа на X, че Ердоган „ подценява ползите на турския народ и предприемачи, както и интернационалните търговски съглашения “. Той добави, че е упълномощил на външното министерство да откри други възможности за търговия с Турция с акцент върху локалното произвеждане и вноса от други страни.

През 1949 година Турция е първата страна с мюсюлманско болшинство, която признава Израел. Но връзките се утежниха през последните десетилетия.

През 2010 година Турция прекъсна дипломатическите си връзки с Израел, откакто 10 пропалестински турски деятели бяха убити при конфликти с израелски командоси, които се качиха на транспортен съд, благосъстоятелност на Турция, пробвайки се да пробият израелската морска обсада на линията Газа.

Отношенията бяха възобновени през 2016 година, само че две години по-късно и двете страни изгониха висши дипломати една на друга в спор за убийството на палестинци от Израел на фона на митинги на границата сред Газа и Израел.

Ердоган обаче става все по-рязък в рецензиите си към Израел след офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври предходната година.

През януари той съобщи, че военната атака, която израелският министър председател Бенямин Нетаняху предприе в отговор, е „ не по-малко от това, което направи Хитлер “.

Нетаняху отговори: „ Ердоган, който прави геноцид против кюрдите, който държи международен връх по затваряне на публицисти, които се опълчват на неговото ръководство, е последният човек, който може да ни проповядва морал. “, припомня Би Би Си.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР