Приблизително 20 % от населението в ЕС се заразява със

...
Приблизително 20 % от населението в ЕС се заразява със
Коментари Харесай

Д-р Майя Райкова: Октомври е сред най-подходящите за ваксинация срещу сезонен грип

Приблизително 20 % от популацията в Европейски Съюз се заразява със сезонен грип годишно по данни на Европейския портал за имунизация. Най-добрата защитна мярка остава противогрипната ваксина. Началникът на Инфекциозно поделение в МБАЛ " Д-р Тота Венкова " доктор Майя Райкова акцентира, че октомври е измежду най-подходящите месеци за имунизация. В България пикът на грипа е януари или февруари. Трябва да се намерения по-рано за имунизация, тъй като са нужни до 4 седмици след слагането ѝ за създаване на антитела.

„ На пазара съществуват два типа ваксини, които са четиривалентни. Те са пригодени за възрастни, като всяка година се актуализират, с цел да обзет циркулиращите варианти. Има и ваксина за деца над 2 години, която се ползва като капки за нос “, разясни доктор Райкова и добави, че имунизациите за грип са съвместими с тези за Ковид-19. Единственото изискване е да се слагат на разнообразни крака.

Грипът е инфекциозно респираторно заболяване, което се предизвиква от зараза с грипен вирус. „ По време на Ковид-19 пандемията бяхме не запомнили за съществуването му “, означи доктор Райкова и акцентира, че през актуалната година се чакат по-високи равнища на заболеваемост по отношение на пандемичните години. Причината - по време на пандемията се съблюдаваха прецизни ограничения: носене на маски, отбягване на контакти и съблюдаване на отдалеченост.

Най-засегнати са дребните деца до 5 години, както и възрастните хора над 65 години. Възрастните хора са заразни към 1 ден преди и 5 дни след появяването на признаците. Поради по-слабата имунна система на децата, вирусът се резервира по-дълго време в организма им и те популяризират болестта за по-продължителен интервал от време (10 и повече дни).

В България посредством Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции 2023-2026 година, се обезпечават безвъзмездни ваксини против сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст.

За множеството случаи на грип на пациентите се предлага да останат на легло и да пият доста течности, с цел да преборят признаците. Оставането у дома понижава риска от заразяване на други хора. „ Ако положението им продължава да се утежнява, да не прибягват до самолечение с антибиотици “, поучава доктор Райкова. Антибиотикът не е антипиретик, а потреблението му без лекарско наставление крие риск от антимикробна устойчивост.

Във връзка с товаМинистерството на опазването на здравето вкара и нормативни промени, които влизат в действие от 16 октомври. Измененията в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са оповестени в " Държавен вестник ", като се планува антибиотици да се изписват единствено с електронна рецепта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР