При утвърждаването на цените в сектор "Топлоенергетика" от юли, Комисията

...
При утвърждаването на цените в сектор "Топлоенергетика" от юли, Комисията
Коментари Харесай

КЕВР няма да допусне необосновано поскъпване на парното

При одобряването на цените в бранш "Топлоенергетика " от юли, Комисията за енергийно и водно контролиране няма да допусне цените на топлинната сила да бъдат увеличени голословно и недопустимо за клиентите. Това се споделя в писмото на ръководителя на регулатора Иван Иванов до омбудсмана Диана Ковачева в отговор на питане за декларираните от топлофикационните сдружения по-високи цени за топлинна сила от 1 юли.

"При реализирането на своите пълномощия по ценово контролиране Комисията прецизно съблюдава Закона за енергетиката, подзаконовите нормативни актове и правилата за обезпечаване на баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите. Дружествата са задължени да подадат своите заявки до 3 месеца преди приключването на остарелия ценови интервал, т.е. не по-късно от 31 март. В заявките си за одобряване на цени за интервала от 01.07.2020 година до 30.06.2021 година топлофикационните сдружения, които употребяват за изгаряне главно гориво природен газ, са употребявали настоящата все още на подаване на заявките по-висока цена на природния газ, а не одобрената на 1.04.2020 г от КЕВР с 42,78 % доста по-ниска цена ", заяви Иванов.

Той акцентира, че това събитие обективно не е имало по какъв начин да бъде регистрирано от топлофикационните сдружения, посочени в писмото на обмудсмана.

"Регулаторът няма да почете непозволени и стопански голословни разноски на сдруженията и няма да допусне нарастване на цените на топлинната сила през новия отоплителен сезон 2020-2021 година, защото смята сходни претенции на сдруженията за изцяло неоснователни ", споделя още Иван Иванов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР