При споменаване на етерични масла едно от първите, които изникват

...
При споменаване на етерични масла едно от първите, които изникват
Коментари Харесай

Масло от мента - ползи и приложение

При споменаване на етерични масла едно от първите, които изникват в съзнанието, е ментовото масло. Причината е, че то е едно от най-използваните заради многочислените му здравословни изгоди.

Смята се, че е ментата е от първите употребявани билки, познати още на праисторическите ни предшественици. От документираната му приложимост се схваща, че ментата е употребена още по времето на Плиний, който я разказва. В антична Гърция и Рим са употребили ментата в кулинарията, а съгласно Аристотел тя е и афродизиак. Растението е познато и в античен Египет.

Като лечебно средство на Стария континент ментата се употребява от средата на ХVІІІ век, главно за храносмилателни проблеми. Етеричното масло от мента се получава при парната филтрация на листата и стеблата на билката. Има студен, изострен и пресен мирис на ментол и междинна летливост. Основното му деяние охлаждащото и тонизиращото.

Това етерично масло има удивително число фитохимикали. Ментолът е към 50 % и доминира като съставна част. Ментофуранът, метил ацетатът, цинеолът, лимоненът, бета линенът и бета кариофиленът са други скъпи съставки, които в този момент се изследват за противоракови свойства.

Ментовото масло съдържа също флавоноиди и като доста растения при доста растителни артикули фитохимичните съставки варират съгласно сезона на събиране и околната среда.

Употребата на етеричното масло от мента е доста необятна и обгръща медицината, козметиката, ароматерапията и други сфери на потребление.

На първо място това е противотуморното му деяние. Най-силно интензивно е това деяние при рак на простатата. Добро деяние има при рак на маточната шийка, млечната жлеза, пикочния мехур, дебелото черво.

Противомикробното деяние се употребява при лекуване на рани, дихателни инфекции, бронхити, ларингити и тонзилити. Потиска развиването на бактерии.

Гъбичните инфекции са повлияват също добре от етеричното ментово масло, като то е изключително интензивно при кандида.

При главоболие и мигрена ментоловото масло е скъпо, като се сложи на слепоочията. Добре се оправя с болката и работи болкоуспокояващо.

При кожни болести - дерматити, екземи и псориазис се предлага отнасяне с етерично масло от мента. То успокоява раздразнението и болката и потиска растежа на бактериите.

В козметиката е ценено поради въздействието му върху растежа и здравината на косъма. Известна е ролята му за поправяне и попречване на косопад. То усилва броя на космените фоликули и дълбочината им и подтиква растежа на космите.

 етерично масло от мента

Тъй като това масло е мощно съсредоточено, се предлага използването му дружно с други етерични масла.

Ползите от ментовото масло за косата

Колкото и да се грижите за кожата си, вие също би трябвало да отделяте точното внимание на косата си. Здравето на косата оказва въздействие върху цялостния ви тип. Освен потреблението на арганово масло за коса, ментовото масло е друга съставна част, която би трябвало да добавите в продуктите за грижа за косата, които купувате, поради невероятните му изгоди. Ето няколко изгоди на ментовото масло за косата.

Намалява косопада

Косопадът ви тревожи от ден на ден? Ако количеството на отстранените косми при сресване на гривата ви ви тормози, може да намерите решение на казуса благодарение на ментово масло. Ментовото масло прониква надълбоко в кожата и доближава до космените фоликули, насърчавайки появяването на нова коса. Добре е освен да прилагате маслото в маски против косопад, само че и да вършиме масаж на главата си заран и вечер всеки ден.

Сгъстява косата

Тъй като усъвършенства кръвообращението в зоната на скалпа, ментовото масло спомага да се радваме на по-гъста и здрава коса. Често пъти косата ни е доста повредена поради отнасяне с преса за изправяне, бои, стилизиращи артикули. Можете да ползвате ментово масло, което е измежду регенериращите масла за коса.

Почиства скалпа

Маслото от мента поддържа скалпа чист и държи пърхота надалеч. В композиция с това гривата ви мирише ужасно и свежо дълго време.

Ползите от ментовото масло за кожата

Ментовото масло има безспорни изгоди за кожата. Така да вземем за пример то отблъсква досадните инсекти и по този метод ни пази от ухапвания. Ето и какви други потребни свойства крие продуктът:

 разнообразни етерични масла

Кожата блесва с ментово масло

Ментовото масло е същински балсам за кожата. То е желано средство поддържане на красива, сияйна и здрава кожа. За да се възползвате от неговите невероятни изгоди, може да заложите на тонери, домашни маски за лице и почистващи средства, които съдържат този необикновен артикул. Една от най-хубавите характерности на ментовото масло е, че кара кожата да засияе.

Контролира непотребното омазняване

Ментовото масло е положително за кожата по доста аргументи. Той съумява да овладее процеса на омазняване и по този метод понижава риска от задръстване на пори и поява на пъпчици. Затова се употребява и толкоз сполучливо в домашните маски за мазна кожа.

Енергизира кожата

Ментовото масло усъвършенства циркулацията. Раздвижвайки кръвта в зоната на лицето, то безусловно съживява кожата там, връщайки ѝ младежкия искра.

Успокоява раздразнената кожа

Намерете облекчение от дискомфорта, породен от кожни раздразнения с ментово масло. Изгарянията, кожните обриви и сухата кожа могат да бъдат облекчени с охлаждащото и успокояващо влияние на мента. Просто внимавайте при разреждането на това етерично масло с базово масло, за да избегнете неподходящи резултати. С вярната примес можете да възстановите влагата на кожата и да успокоите болката, породена от изгаряния.

Съвети за безвредна приложимост на масло от мента

Въпреки че етеричните масла за коса и кожа имат доста лечебни свойства, апелирам, имайте поради, че те са мощно съсредоточени и би трябвало да се вземат защитни ограничения при потреблението им. Ето някои съображения за сигурност, които би трябвало да имате поради, когато употребявате етерично масло от мента:

Едно от най-важните неща, които би трябвало да запомните, когато употребявате ментово масло, е, че по-малкото е повече. Започнете с 1-2 капки (разредени вярно в базово масло, като масло от бадем, жожоба или маслиново масло) и прибавете по-късно, в случай че е належащо.

Етеричното масло от мента е единствено за външна приложимост, което значи, че не би трябвало да го приемате по своя преценка. Понякога етеричното масло се бърка с листата на мента, които са годни за консумация. Уверете се, че сте наясно с разликата.  

Както при всяко етерично масло или нова съставна част за грижа за кожата, ние постоянно предлагаме да се тества върху дребен сектор от кожата, преди да се приложи върху по-голяма повърхност. Тъй като етеричните масла са мощно съсредоточени, някои хора могат да получат отрицателна или алергична реакция към тях. Важно е да разреждате вярно етеричните масла в притежател, преди да ги употребите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР