При разкопки на полуостров Хрисосотира край Черноморец археолози се натъкнаха

...
При разкопки на полуостров Хрисосотира край Черноморец археолози се натъкнаха
Коментари Харесай

Тайнствен град край Черноморец шашна учени

При разкопки на полуостров Хрисосотира край Черноморец археолози се натъкнаха на удивително изобретение – загадъчен град. Екипът на доцент доктор Иван Христов, началник на разкопките, бива учуден. Никой досега не е очаквал на мястото да се разкрие сходно нещо, защото в сходен град не е маркиран на нито една от античните карти.

Разкритият голям полис край Черноморец е чужд на историците. Освен че липсва на картите, той не се загатва и в нито един исторически извор.

Останките и местонахождението на разкрития град дава мотив на археолозите да го дефинират като стратегически византийски център. Това антично населено място е шест пъти по-голямо от прилежащата цитадела Акра и се простира на внушителните 67 декара.

Археолозите допускат, че античният град е носел името Хрисосотира, в превод - Златния избавител. За момента обаче няма сведения кой и за какво е построил това стратегическо за древността място. Каква е била ориста му също не е ясно.

Едно от главните догатки е, че началото на тайнствения град се слага по времето на император Анастасий, в края на V век. Интересното е, че в него се откриват и голям брой материали още от VI век преди Христа. Това съответствува с възникването на Аполония.

В града Хрисосотира се разкрива гъсто застрояване. Той е предпазен с дебела крепостна стена. За благосъстоянието на локалното население приказват редките и забавни керамични съдове. Спрямо тях може да се заключи, че тук са живели същински богаташи. Не е изключено в града да са събрани най-богатите хора от покрайнината, отделени от обслужващите ги селяни.

Откритието е порденото доказателство, че следите на редица остарели култури и цивилизации лежат по дъното на Черно море. Това, че тайнственият град е останал на сушата, е чисто съвпадане. Редица други антични градове са потънали окончателно в морето, запращайки в забвение най-съкровените си секрети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР