При предложеното увеличение от 22% ръстът на официалната линия на

...
При предложеното увеличение от 22% ръстът на официалната линия на
Коментари Харесай

Вдигат с цели 22% линията на бедност. Последствията

При препоръчаното нарастване от 22% растежът на формалната линия на беднотия доста изпреварва нивото на инфлационните процеси досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика в служебното държавно управление Лазар Лазаров. На брифинг в Министерския съвет той заключи обсъжданите тематики на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) през днешния ден.

Лазаров уточни, че съгласно формалната статистика нивото на инфлацията през август 2022 година по отношение на същия месец на 2021 година е 17,7 на 100. Средногодишната инфлация е 11,7%, насъбраната инфлация от началото на годината е 12,6 на 100.

-->

Правителството предлага размерът на линията на беднотия за 2023 година да бъде 504 лева

Министърът осведоми също, че на НСТС са разисквани и Наредбата за работното време, почивките и отпуските (НРВПО) и Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО).

Основните промени в тези два документа са свързани с към този момент признатите и транспонирани наставления в региона на родителските отпуски и опциите на бащите да вземат участие в развъждането на детето, изясни Лазаров. Той разясни, че става въпрос за промени в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за общественото обезпечаване, които да подсигуряват правото на бащите за използването на този отпуск напълно или на части.

Друго изменение е обвързвано с привеждането на нормативната уредба по използването на КТ с измененията в него от 2021 година по отношение на задължението за разположение за дежурство, метода на отчитане на това време и надлежно метода на възнаграждение, съобщи още Лазаров.

Любослав Костов от КНСБ съобщи, че синдикатът не е подкрепил предлагането за размера на линията на беднотия за 2023 година, защото, по думите му, то е направено на база на методика, която би трябвало да се ревизира. Той сподели, че методиката не регистрира инфлацията в дребната потребителска кошница и за база се взима приходът отпреди три години.

По наши калкулации линията на беднотия би трябвало да бъде 541 лева, акцентира Костов. Структурата на потреблението в никакъв случай не е била насочена към междинна инфлация, а към инфлация към съответна стока, сподели още той.

По отношение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов означи, че синдикатът упорства да се регламентира сумираното пресмятане на работното време с европейското законодателство. Сумираното пресмятане на работното време следва да става единствено в произвеждане с непрекъсваем развой на работа, а в България се приема и ползва на всички места, посочи той.

Ние подкрепихме нарастването на линията на беднотия на 504 лева с ясното схващане, че бурните инфлационни процеси би трябвало да се отразят и върху размера на линията на беднотия след това, само че това постанова смяна в методологията, каквато служебното държавно управление не би могло да извърши, съобщи икономическият консултант на КТ „ Подкрепа ” Ваня Григорова.

Тя разясни, че искане за такава смяна ще бъде сложено пред идващото постоянно държавно управление.

Относно НРВПО Григорова уточни, че сумирано пресмятане на работното време значи служащият да работи повече от естественото работно време през месеца, само че ексклузивен труд да не му се заплаща, като се компенсира през идващ месец. Според нея сумираното работно време би трябвало да се ползва единствено там, където е невероятно да се спре активността софтуерно.

Линията на беднотия е нужна като главен параметър в подготовката на бюджета за идната година, счита Мария Минчева от Българската стопанска камара. Във връзка с НПОПДОО тя сподели, че измененията ще доведат до по-добър трудов баланс сред родителите.

Заместник-председателят на Съюза за стопанска самодейност Светлин Илиев разяснява, че препоръчаното нарастване на размера на линията на беднотия е най-голямото до момента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР