При подагра основният принцип в храненето трябва да е балансирането.

...
При подагра основният принцип в храненето трябва да е балансирането.
Коментари Харесай

Хранене при подагра

При подагра главният принцип в храненето би трябвало да е балансирането. Продуктите, които съдържат малко пурини, могат да съдържат нездравословни субстанции.

Вредни за болните от подагра са продуктите с наситени мастни киселини и лесноусвоими въглехидрати. Храненето би трябвало да се реализира пет пъти в денонощието.

Веднъж седмично би трябвало да се прави разтоварителен ден с плодове, зеленчуци и млечни артикули. Минералната вода със слаба киселинност, цитрусовите и гроздови сокове са целесъобразни.

Сокове, както и компот, могат да се пият до два литра и половина на денонощие. При подагра е позволена потреблението на картофи, домати, краставици, моркови, цвекло, лук.

От плодовете са позволени цитрусовите, малините, ягодите, боровинките, къпините. Разрешени са млякото и млечните артикули, яйцата, калмарите и скаридите.

 Хранене при подагра

Зехтинът и лененото масло са целесъобразни, позволена е потреблението на тестени произведения. Не би трябвало да се прекалява с торти и сладкиши. Ядките – кедрови ядки, бадеми, фъстъци, шам фъстък, са позволени, както и медът.

При подагра солта и колбасите би трябвало да се лимитират, както и вареното месо и риба, гъбите, сланината, бобовите култури и туршиите. От зеленчуците би трябвало да бъдат лимитирани спанакът, киселецът, целината, карфиолът и репичките.

При подагра са неразрешени дреболийките, пушените меса, пикантните подправки, пърженото месо, всички подправки с изключение на оцет и дафинов лист.

Забранена е също по този начин потреблението на шоколад и какао, кафе и черен чай, алкохол, изключително бира и вино. Всяко отклоняване от тази диета се заплаща скъпо от болния.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР