При общопрактикуващите лекари се изготвят списъци с имената на пациенти,

...
При общопрактикуващите лекари се изготвят списъци с имената на пациенти,
Коментари Харесай

Джипитата правят списъци на желаещи ваксина

„ При общопрактикуващите лекари се изготвят описи с имената на пациенти, които желаят да бъдат ваксинирани против Covid-19. Няма първи, втори и трети, има съществени групи, които ще се имунизират. Ваксинирането ще върви редом, само че с приоритет “, съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния имунизационен щаб.

Той разясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в сериозните браншове: „ Работата на щаба е да уточни броя от съответните групи и да стартира имунизирането. Хладилниците, които имаме, са задоволителни, с цел да съхраняват дозите... Ваксинирането ще стартира още с идването на имунизациите в края на месеца “.

По думите му даже преболедувалите е добре да се имунизират: „ Правилата за имунизиране ще дойдат със самата ваксина. Общопрактикуващият доктор ще реши дали даден пациент е уместно да се имунизира... Няма да се изключим от интензивно наблюдаване на имунизациите... Нека се имунизираме, това е единственото характерно средство, другояче ще изгубим човешки животи “.

Проф. Гигов акцентира, че експерти по веригата ще преценяват съотношението изгода - риск, т.е., дали изгодата е по-голяма от риска, в случай че не си създадем една ваксина: „ Рискът е доста по-голям от изгодата, в случай че не си създадем имунизацията. Днес имаме способи, които доста по-бързо могат да дадат оценка за успеваемостта, токсичността на дадена ваксина. Науката непрекъснато напредва. Никоя компания не би си разрешила да пусне рисков артикул... Нека имаме вяра на науката “.

Той е безапелационен, че при изключително състояние страната се натоварва с финансирането на всички избавителни интервенции, по тази причина имунизациите ще бъдат безвъзмездни за всички.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР