Президентското вето върху текстове от Закона за подземните богатства ще

...
Президентското вето върху текстове от Закона за подземните богатства ще
Коментари Харесай

Част от депутатите се връщат ден по-рано на работа

Президентското несъгласие върху текстове от Закона за подземните благосъстояния ще преглеждат депутатите от Комисията по енергетика през днешния ден. В правната комисия пък влизат за разискване измененията в Изборния кодекс, препоръчани от ГЕРБ.

Така част от депутатите се връщат на работа ден по-рано след едномесечната си лятна почивка. За 2 септември е оповестено първото им пленарно съвещание. Те към този момент ще заседават в нова зала в постройката на някогашния Партиен дом.

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание измененията в Закона за подземните благосъстояния на 30 юли, свързани с снадки период на концесиите за рандеман на подземни благосъстояния и по-големите права на концесионерите. Според президента измененията могат да доведат до неподходящи за страната условия.

„ Разширените права на концесионера за действия отвън очертанията на находището и за интервенция в околната среда и ландшафта основават риск за живота и здравето на хората. Освен това не са показани претекстове за аргументите, които постановат приемането на тези промени. Допускането на опцията срокът на концесията да бъде удължаван по искане на концесионера не е публично целесъобразно и не предотвратява корист с монополно състояние. Законът би трябвало да подсигурява идентични условия за всички, без да основава неоправдани преимущества. А главната грижа би трябвало да бъде ориентирана към виновното потребление на държавното имущество, с мисъл за идните генерации ”, разяснява Радев в деня, в който наложи несъгласие. 

Промените в Изборния кодекс, препоръчани от ГЕРБ, влизат за разглеждане в парламентарната правна комисия през днешния ден.

С импортирания законопроект за изменение и допълнение на Изобрния кодес ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласоподаване във всички секции в страната с над 300 гласоподаватели. Всеки български жител ще може да избере персонално по какъв начин да упражни правото си на избор – с машина за гласоподаване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е способният орган, който би трябвало да обезпечи машинното гласоподаване.

ГЕРБ предлага и основаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико национално заседание, като се вкарва смесена изборна система.
Изборите ще се създават по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР