Президентското движение Трети март тръгна днес с инициатива за референдум

...
Президентското движение Трети март тръгна днес с инициатива за референдум
Коментари Харесай

Президентското движение тръгна. Едно име е голяма изненада

Президентското придвижване " Трети март " потегли през днешния ден с самодейност за референдум на коя дата на бъде националният празник на България.

Политици, общественици, публицисти и спортисти обявявиха самодейност за опазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско робство.
-->
Движение " Трети март " бе оповестено от президента по време на речта му на Шипка. Това даде храна за мненията, че Радев прави партия. Официално в Радев не попада в новото придвижване, само че в него са имена, близки до президента.

" Тук сме се събрали хора с най-различни специалности и политически пристрастия, само че обединени от общонародната идея да защитим Трети март като народен празник ", разгласи евродепутатът Петър Витанов на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Имаме подготвеност да сложим този въпрос на всенародно допитване посредством референдум, добави той.

Сред основателите са още професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доцент Валери Жаблянов. Голямата изненада е боксьорът Тервел Пулев.

В придвижването се включват и публицистите Явор Дачков и Велислава Дърева.  

В края на юли ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Едно от предложенията в него е 24 май да размени 3 март и да стане народен празник на страната.

Обединени сме от идеята, да защитим 3 март като народен празник, тъй като е кулминаця на 5-вековна битка за избавление, линията сред оковите и свободата, обявиха основателите. Тя въплъщава стотиците, починали за свободата на България. Тук сме с цел да се противопоставим на опитите за замяна. Това е един интелектуален кръг, обявиха основателите на Движение " Трети март ".

" Трети март е раждането на нашата модерна страна ", уточни още Петър Витанов. И съобщи: " Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за замяна на историята в името на някои конюнктурни цели. ".

В отговор на въпрос Витанов сподели, че президентът Румен Радев не е част от самодейността. Идеята на тази маса тук не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса желае ли българският народ да смени националния си празник, изясни той.

Академик Иван Юхновски съобщи, че една възможна смяна на националния ни празинк, би било огорчение към починалите герои през петвековното турско иго. Той назова полемиката, провокирана от желанието на сглобката, " фамилно принуждение ".

" Трети март не е празник на Руската империя. Това е плод на напъните на българите. Българите десетелителия са се борили за своите права. Това е български празник, това желая да подчертая “, взе думата проф. Искра Баева.

Тя назова необичайно и безумно желанието на ръководещите да заменят 3 март като народен празник с 24 май.

Включих се тук, засегнат от конюнктурното държание ПП-ДБ, съобщи Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е безусловно несериозно. Има дребна група русофоби, тя е сред 16 и 20 %. Тяхното посланичество е безусловно малко. Те желаят нещата да станат принудително, тъй като всичко съветско би трябвало да бъде изчегъртано. Това ми се видя безусловно безсрамие и по този начин взех решение да вземам участие, изясни журналистът.

Оскърбява се идеята на Ботев и Левски. Празнуването на 3-ти март е било идея, неприкосновено нещо, тъй като и в събитията на Втората международна война, когато България принадлежи на губещ съюз, все пак, този съюз, ориентиран непосредствено против Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, откриха сили да честват тържествено деня на България, обявиха интелектуалците.

Припомняме, че в речта си на Шипка Румен Радев съобщи: " Днес споделяме “не ” на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност.

Народното придвижване няма да допусне 3 март да бъде премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена. ".

Явор Нотев разяснява, че задачата на придвижването е да се съберат 400 000 законни подписа, с цел да се може да се организира референдум.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР