Президентската резиденция в най-големия град на Казахстан днес бе обхваната

...
Президентската резиденция в най-големия град на Казахстан днес бе обхваната
Коментари Харесай

Ескалация на напрежението в Казахстан

Президентската резиденция в най-големия град на Казахстан през днешния ден бе обхваната от пламъци, а въоръжени протестиращи щурмуваха друга държавна постройка, демонстрират новините от централноазиатската страна, до момента в който демонстрациите, провокирани от повишението на цените на горивата, внезапно ескалираха, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В отговор на митингите държавното управление подаде оставка, а президентът даде обещание да вземе строги ограничения за потушаване на размириците .

По-късно денем казахстанските новинарски уеб сайтове станаха недостъпни, а международната мониторингова организация "Нетблокс " (Netblocks), която следи положението на киберсигурността, съобщи, че в страната има навсякъде прекъсване на достъпа до интернет.

ТАСС обаче заяви от Казахстан, че президентската резиденция в Алмати, пред която се бяха събрали хиляди стачкуващи, гори, а основната административна постройка на града, в която се намира и кметството, е обхваната напълно от пламъци часове след нахлуването на стачкуващите.
Според по-ранни известия в казахстанските медии доста от стачкуващите, които са се събрали пред постройката на кметството, са носели бухалки и щитове, оповестява АП.

Протестите започнаха в неделя в Жанаозен, град в западната част на страната, където през 2011 година имаше бурно неодобрение от държавното управление след стачка на служащите от петролния бранш. При тогавашните събития полицията простреля минимум 15 души.

В последните два дни митингите се разпространиха в цялата страна ,

през вчерашния ден огромни демонстрации избухнаха в столицата Нур Султан и в Алмати, най-големия град и някогашна столица на страната. Въпреки че митингите започнаха поради съвсем двойното нарастване на цените на втечнения газ, който се употребява необятно като автомобилно гориво, мащабът и бързото разпространяване на размириците демонстрират, че те отразяват по-широко неодобрение в страната, която е под ръководството на една и съща партия, откогато през 1991 година стана самостоятелна от Съветския съюз.

Изглежда, че митингите нямат изявен водач или сложени претенции. В телевизионно изказване към нацията през днешния ден

президентът Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че "възнамеряваме да действаме с оптималната суровост във връзка с нарушителите на закона ".

Полицията се опита да отблъсне стачкуващите с водни оръдия в мразовитото време, като употребява също сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Токаев съобщи, че има починали при конфликти с стачкуващи служители на реда ,

само че няма непосредствени данни за жертвите измежду силите на реда и цивилните. В изказването си той също по този начин даде обещание да извърши политически промени и разгласи, че поема управлението на Съвета за национална сигурност . Последното е евентуално значимо, защото този орган беше ръководен от Нурсултан Назарбаев, който беше президент от 1991 година до изненадващото подаване на оставка през 2019 година Назарбаев доминираше в политиката на Казахстан, а ръководството му беше белязано от фетиш към личността. Критиците настояват, че той на процедура е въвел система на ръководство, при която властта е в ръцете на избрани семейства.

След като демонстрациите обгърнаха Алмати и столицата, държавното управление разгласи оставката си, само че Токаев съобщи, че министрите ще останат на постовете си до сформирането на нов кабинет, заради което не е несъмнено какъв тъкмо ще е резултатът от оставката, разяснява АП.

Токаев разгласи двуседмично изключително състояние в столицата и Алмати, като наложи полицейски час и ограничи придвижването в и към градовете .

В началото на годината цените на втечнения газ набъбнаха почти двойно, откакто държавното управление се отхвърли от ценовия надзор. Въпреки че Казахстан разполага с обширни ресурси от газ, петрол и минерални благосъстояния, в някои елементи на страната недоволството от неприятните условия на живот е мощно. Мнозина казахстанци са недоволни и от господстващото състояние на ръководещата партия, която държи повече от 80 на 100 от местата в Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР