Европейският съюз започна преговори за присъединяване с Украйна, с което

...
Европейският съюз започна преговори за присъединяване с Украйна, с което
Коментари Харесай

Украйна започна преговори за членство с ЕС

Европейският съюз стартира договаряния за присъединение с Украйна, с което страната прави първата крачка от дългия път към участие.

" Скъпи другари, през днешния ден се слага началото на нова глава в връзките сред Украйна и Европейския съюз ", съобщи по видеовръзка министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.



Стартът на договарянията в Люксембург бележи единствено началото на един нескончаем развой на промени, посипан с политически спънки, който евентуално ще отнеме доста години.



На пътя към участието застава освен Русия, само че и резервираността на членове на Европейски Съюз, най-много Унгария.

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина изрази очакване нейната страна да бъде подготвена за присъединение към Европейски Съюз до 2030 година. Стефанишина приказва през днешния ден пред публицисти в Люксембург, където взе участие при започване на присъединителните договаряния.

По нейните думи, в случай че Европейската комисия има подготвеност, договарянията може да завършат още по-рано. Попитана дали чака спънки от Унгария, тя изрази вяра за позитивен резултат от двустранния разговор с Будапеща.

" Много се надяваме двустранният разговор да докара до това Унгария повече да не блокира процеса на разширението на Европейски Съюз ", уточни Стефанишина.

От името на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз външният министър Хаджа Лабиб изрази удовлетворение, че през днешния ден стартират договарянията с Украйна и Молдова. Лабиб се причисли към оценката, че през днешния ден е исторически ден.

" Пътят ще бъде дълъг ", означи тя.

" Много съм щастлива от днешното събитие, то е явен сигнал към Владимир Путин, който опита да открадне бъдещето на украинците, само че ги сближи още повече с Европейски Съюз ", сподели Лабиб.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР