Президентката на Република Гърция Катерина Сакеларопулу приключи официалното си посещение

...
Президентката на Република Гърция Катерина Сакеларопулу приключи официалното си посещение
Коментари Харесай

България и Гърция задълбочават сътрудничеството. Ето в кои сектори

Президентката на Република Гърция Катерина Сакеларопулу завърши формалното си посещаване в България, заяви гръцката организация АНА-МПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес Сакеларопулу се срещна с представители на гръцки сдружения и изселнически организации, както и с преподаватели и учители по гръцки език в София.
-->
По-рано през днешния ден тя посети Националния археологически институт, а през вчерашния ден - храм-паметника " Александър Невски ".

" Гърция се стреми да укрепи връзките си със прилежащите страни, с цел да се изправи против застрашаващи и противозаконни практики, които подкопават сигурността и стабилността ", сподели гръцката президентка на взаимната конференция през вчерашния ден с българския си сътрудник Румен Радев.

Сакеларупулу също приказва за съдействието сред двете страни, „ учредено на нашата взаимна визия за бъдещето на сигурността, мира и просперитета за нашите страни, както и за по-големия район. Като съседи, сътрудници в Европейския съюз и съдружници в НАТО, Гърция и България съставляват дирек на стабилността в Югоизточна Европа “.

Сакеларопулу също обърна внимание на енергийната сигурност, неотдавнашното начало на употребата на междусистемната връзка Гърция-България (IGB) за природен газ и „ отвесния кулоар “ на природен газ, който се основава дружно със строящото се плаващо оборудване за регазификация на пристанището на Александруполис.

Президентът Радев съобщи, че двустранните връзки са на стратегическо равнище и играят неоценима роля за мира и стабилността на Балканите. Той означи още, че през последните три години, в това число годините на пандемията, " комерсиалният продан сред двете страни е повишен с над 1 милиард евро до 4,5 милиарда евро - доказателство за динамичното развиване " на двустранните връзки във всички обществени браншове и стопански живот.

Работата по преноса на сила продължава и двете страни се допълват взаимно, сподели той. Гърция получава над 30% от електрическата енергия си от България, както и над 45% от зърнените си култури, а България реализира огромна част от износа си през пристанище Пирея, означи Радев. Той също по този начин акцентира връзките сред град Солун и Русе и сред Александруполис и Бургас за доставка на първични материали и към други страни, в това число Румъния и Украйна, в „ израз на общия принцип на Европейски Съюз, т.е. на взаимност. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР