Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон

...
Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Приятелството между Тръмп и Макрон прикри минималния напредък на френските искания

Президентите на Съединени американски щати и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон издигнаха общественото си другарство до нови висоти по време на визитата на Макрон във Вашингтон през тази седмица, написа изданието Politico, представено от организация " Фокус ".
Показността на обвързаност кулминира във вторник по средата на тридневната аудиенция на Еманюел Макрон в Съединени американски щати, когато американският президент прихвана ръката на френския водач и го целуна по бузата, обявявайки пред международната преса, че „ в действителност харесва този човек “ .
Но зад сподели на топлота, Тръмп даде напълно малко отстъпки към политическата стратегия на своя посетител, оставяйки него и Европа в положение на неустановеност във връзка с редица стратегически и търговски въпроси. Върху нуклеарното съглашение с Иран, което Тръмп заплаши да прекрати; върху бъдещето на сигурността в Сирия, където Тръмп съобщи, че желае да изтегли бързо своите военнослужещи; върху опасността от търговски мита, където краткотрайното изключение за Европейския съюз ще изтече идващия месец – Тръмп се реалокира нищожно малко от началните си позиции. Това е макар изказването на Макрон от вторник за сключването на „ нова договорка “ с Иран, която да размени тази, застрашена с преустановяване от Тръмп.
Колкото до другарството сред Тръмп и Макрон, Вашингтонската аудиенция на втория накара то да наподобява повече като еднопосочна улица, в сравнение с като другарство издигнато върху сходни визии.
„ Направихме оферти, изложихме и причини “, съобщи един от старшите съветници на френския президент при изискването за анонимност, сумирайки повече от двучасова полемика сред двамата водачи. „ Мисля, че имаха полемика, която потегли в вярната посока “, добави той. Съветникът отхвърли да даде информация по какъв начин е дал отговор Тръмп на причините на Макрон за комерсиалните мита, Иран или Сирия, само добавяйки, че Тръмп се е съгласил с потребността от световно решение по отношение на намесата на Иран в редица районни спорове.


Спокойният звук контрастира с ентусиазма на Макрон по време на взаимната конференция с Тръмп.
Приветствайки „ значимия прогрес “ върху стратегическите въпроси, Макрон разгласи „ нова договорка “ с Иран, която би допълнила тази, която Тръмп разгласи минути по-рано в коментар, който наподобява да изненада френския президент. Еманюел Макрон съобщи, че Франция е показала нов план за договорка, която би адресирала паниките на Съединени американски щати по четири точки: развиването на балистични ракети, „ клаузи за приключване на периода “, които прикриват приключването на някои наказания против Иран, инспекцията на иранската стратегия за нуклеарна и оръжейна стратегия и ролята ѝ в прилежащите страни, най-много Сирия и Йемен.
Подобна „ нова договорка “ не би заменила сегашната, а би я разширила. „ Ние няма да прекратяваме към този момент подписана договорка, с цел да отидем наникъде. Вместо това ще разтеглим сегашната договорка с по-голяма “, съобщи Макрон, допълвайки че към момента не е видял „ План Б “ за договорката с Иран от ерата " Обама ". Тръмп одобри предложенията и съобщи, че е възприел концепцията на френския водач, че каквато и да е договорката, тя би трябвало да дава изясненост за районната роля на Иран.
Но Тръмп не даде изясненост за това дали Съединени американски щати са се съгласили на новата договорка или ще запазят сегашната до крайния период от 12 май. „ Няма да споделям какво ще върша, даже вие към този момент да загатвате “, съобщи Тръмп, обръщайки се към Макрон. Вместо това американският президент нападна сегашната договорка, която „ в никакъв случай не е трябвало да се подписва “, отправяйки обвинявания към напъните на „ предходните администрации “ да решат казуса с опълчването с Иран. Липсата на ангажираност остави отворена опцията Тръмп да извади Съединени американски щати от сегашната договорка на 12 май – сюжет, за който френските дипломати предизвестиха, че може да заплаши районната сигурност и да предложения други сили, най-вече Израел, да работят превантивно против Техеран.
Запитан дали други европейски страни са подкрепили предлагането на Макрон, старшият консултант съобщи, че френският президент е разговарял с водачите на Англия и Германия преди визитата си в Съединени американски щати. „ Ние направихме предложение, което ще ни разреши да не останем с празни ръце най-после “.

По въпроса за Сирия, където френският президент съобщи, че е „ убедил “ Тръмп да резервира американските военнослужещи за по-дълъг интервал, водачът на Съединени американски щати още веднъж беше неангажиращ. Той съобщи, че до момента в който е желал да „ ги извади от там “, въпреки всичко е признал, че премахването на всички военни активи би отворило прозорец за други страни, в частност Иран, да задълбочат въздействието си в Сирия, и че американските военнослужещи няма да си тръгнат „ незабавно “.

Друг важен въпрос във фокуса на визитата бяха комерсиалните мита на Доналд Тръмп и краткотрайното изключение за Европейския съюз, което изтича през май месец. Докато двамата водачи подчертаха потребността от „ взаимност “ в търговията, президентът на Съединени американски щати не пое ангажимент за удължение на изключението или превръщането му в непрекъснато. По време на техните полемики, един консултант съобщи, че Макрон е натиснал по въпроса, че „ ние не можем да си позволим комерсиална война сред съдружници “ и че Франция би говорила единствено в един звук с Европа по комерсиалните въпроси.
Но по въпроса за търговията, представителите на Франция не получиха твърда ангажираност от Тръмп, че Европа ще бъде изключена от цените.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР