Президентът Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти

...
Президентът Владимир Путин отмени указ от 2012 г., който отчасти
Коментари Харесай

Путин отмени указ, подкрепящ суверенитета на Молдова в конфликта в Приднестровието

Президентът Владимир Путин анулира декрет от 2012 година, който частично поддържаше суверенитета на Молдова при решаването на бъдещето на района на Приднестровието, подкрепян от Москва сепаратистки район, който граничи с Украйна и където Русия държи войски. Това заяви Ройтерс.

Указът, който включва съставен елемент за Молдова, очерта външната политика на Русия преди 11 години, която допуска по-близки връзки на Москва с Европейския съюз и Съединените щати. Заповедта за анулация на документа от 2012 година е оповестена на уеб страницата на Кремъл и гласи, че решението е взето за " обезпечаване на националните ползи на Русия по отношение на дълбоките промени, настъпващи в интернационалните връзки ".

Това е част от поредност антизападни дейности, оповестени на.

Александру Фленчеа, молдовски ръководител на взаимната контролна комисия в зоната за сигурност към Приднестровието, уточни, че анулацията не значи, че Путин се отхвърля от концепцията за молдовски суверенитет.

Указът е политически документ, който ползва концепцията на външната политика на Русия, съобщи Фленчеа. Молдова и Русия имат главно политическо съглашение, което планува взаимно ценене на териториалната целокупност на нашите страни, добави тя.

Кремъл съобщи, че връзките на Русия с Молдова, която предходната седмица, който даде обещание да продължи да се стреми към присъединение към Европейски Съюз, са били доста напрегнати. Москва упрекна Молдова в гонене на антируски дневен ред.
 Молдова изпада в антируска нервност, счита Кремъл
Молдова изпада в антируска нервност, счита Кремъл

Отношенията сред двете страни са " доста напрегнати "

Заклещена сред Румъния и Украйна, Молдова, една от най-бедните народи в Европа , се управлява от 2020 година от президента Мая Санду със мощната поддръжка на Съединени американски щати и Европейския съюз. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с нея в Полша във вторник, с цел да удостовери поддръжката си.

Указът от 2012 година ангажира Русия да търси способи за разрешаване на сепаратисткия въпрос " въз основа на ценене на суверенитета, териториалната целокупност и безпристрастен статут на Република Молдова при установяване на специфичния статут на Приднестровието ".

Рускоезичните поданици на Приднестровието се отделиха от Молдова през 1990 г ., една година преди разпадането на Съветския съюз, заради опасения, че Молдова ще се слее с Румъния, чийто език и просвета значително споделя.

Кратка война изправи неотдавна самостоятелна Молдова против сепаратистите през 1992 година Но през последните 30 години на процедура не е имало принуждение, като съветските " миротворци " към момента са ситуирани в дребното парче земя, което няма интернационално самопризнание.
 Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова
Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова

За Захарова съветската опасност е мит
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР