Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална

...
Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Румен Радев свика КСНС за Председателството

Президентът Румен Радев привиква съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика: " Роля на Република България за развиването на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз (ОПСО) в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 ".

Консултативния съвет за национална сигурност ще се организира на 9 януари 2018 година от 10.30 часа.

Припомняме, още в средата на декември месец президентът анонсира желанието си идващото съвещание на КСНС да бъде отдадено на уговорките ни в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това стана в подтекста още веднъж на разменените реплики сред Дондуков 1 и 2 по отношение на сагата по закупуването на нови изтребители.

Позицията на президента Румен Радев е, че в секторите " Сигурност " и " Отбрана " парите се харчат " на парче " и няма ясно фокусирана визия по какъв начин да се построяват качества и съгласуемост с нашите сътрудници най-малко за 10-15 години напред.

Българското председателство стартира от 1 януари 2018 година, само че действително първото по-значимо събитие ще се състои два дни след Консултативния съвет по национална сигурност при президент.

Припомняме, предните КСНС не реализираха огромен триумф. В средата на октомври КСНС за корупцията събра виновните институции и те стигнаха до извода, че битката с корупцията не е на нужното равнище поради нормативната уредба и неналичието на обединен орган за следствието на този вид закононарушения и консенсус бе реализиран на половина.

Седмица преди този момент Консултативният съвет по национална сигурност приключи без решение по заложената тематика - битка с корупцията, защото на съвета отсъстваха значими членове - външният и военният министър, министър председателят Бойко Борисов влезе с час и повече забавяне, а по-рано от " Дондуков 2 " излязоха Цветан Цветанов, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ. Външният министър Екатерина Захариева отсъстваше поради интернационалните задължения. Така единодушие сред партиите не беше реализирано и президентът насрочи втори КСНС. Това беше несъмнено както от водача на социалистите Корнелия Нинова, по този начин и косвено от президента Румен Радев като протест. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР