Президентът Румен Радев провежда консултации с БСП за България. Държавният

...
Президентът Румен Радев провежда консултации с БСП за България. Държавният
Коментари Харесай

БСП при Радев: Времето, което ни дадохте за преговори, е загубено. С ПП постигнахме добри неща в правителството

Президентът Румен Радев организира съвещания с Българска социалистическа партия за България. Държавният глава се среща с всички парламентарно показани партии, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление.

" Пред този парламент стоят доста неотложни задания, само че и вие сте съгласни, че най-важната от тях е сформиране на постоянно държавно управление, което да поеме отговорността за ръководство на страната. Българска социалистическа партия е партия с дългогодишни обичаи и опит в парламентаризма и ръководството на страната и те могат да бъдат изключително потребни в тази комплицирана обстановка ", съобщи президентът, представен от Българска национална телевизия.

Президентът попита Българска социалистическа партия дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия, а в случай че той е несполучлив - биха ли се коалирали с някогашните си сътрудници Политическа партия при втория мандат.

" За нас има три значими задания в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има обществена устременост и да подсигуряваме на хората повишение на приходите, а на стопанската система - непоклатимост. Второ е приемане на законите по ПВУ и трето - надяваме се на сполучливи диалози за сформиране на държавно управление и работа на Народното събрание. Смятаме, че за жалост, времето, което ни дадохте на парламентарно показаните партии, е изгубено. Няма резултат от договарянията, в случай че въобще се водят такива, за сформиране на държавно управление ", отговори му Корнелия Нинова.

Българска социалистическа партия изрично няма да поддържат първия мандат, съобщи тя. Ако Политическа партия ги поканят на диалози за втория мандат - ще вземат участие.

" Ние с тях постигнахме положителни неща в държавното управление. Удовлетворени сме от обществената политика, която това държавно управление осъществя. Бихме желали да продължим в тази посока. Започнахме и първите стъпки за сполучлива битка с корупцията, уви, държавното управление падна, само че имаме допирни точки. "

Сериозни диалози за кабинет не се водят, тъй като първата политическа мощ показва променчивост в посланията си, счита Нинова. Коментира, че времето за съвещания не се употребява за диалози сред първите две партии, а за взаимни обвинявания в корупция.

" Смятаме, че действителни диалози и срещи за сформиране на кабинет ще стартират след връчването на първия мандат, тъй че съгласно нас колкото по-бързо се случи, толкоз по-бързо ще стартират и диалозите ", уточни тя.

Радев напомни, че Конституцията не обвързва президента със периоди за осъществяване на съвещания и разяснява, че в случай че мандатите се връчат бързо и Народното събрание не излъчи кабинет, то той би трябвало да бъде разхлабен в края на ноември, което значи избори през януари или февруари.

" Ако стигнем до такава степен, допускам, че претенциите ще се върнат назад към мен - за какво съм определил дата за изборите тъкмо по това време, в което вие, партиите, няма по какъв начин да водите предизборна акция ", уточни президентът.

Бюджет

Според Корнелия Нинова явно няма да се внесе проектобюджет за 2023 година и по тази причина Българска социалистическа партия ще създадат оферти сред първо и второ четене на настоящия закон за удължение на бюджета за 2022.

" Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева, приемане на разбиране " енергийна беднотия " и поддръжка на тези фамилии, които са енергийно небогати, таван на цените на енергоноситеилите, майчинството да следва растежа на минималната работна заплата и изключително един мощен обществен пакет - младежка политика и политика за децата ", уточни Нинова.

Президентът съобщи, че даже депутатите в Народното събрание да не внесат нов бюджет, служебният кабинет ще предприеме ограничения, тъй че да има обилни усъвършенствания в обществената политика. Лидерът на Българска социалистическа партия обаче отговори, че сегашният бюджет от дълго време не е настоящ поради инфлацията.

" Хората имат потребност от нарастване на приходите "

Засега няма изрично болшинство в Народното събрание, към което да се образува кабинет, макар че, като се изключи Движение за права и свободи, всяка от политическите обединения съобщи, че биха могли да излъчат държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР