Президентът Румен Радев призова за разум при взимането на решението

...
Президентът Румен Радев призова за разум при взимането на решението
Коментари Харесай

Радев с изявление против ЕС и НАТО

Президентът Румен Радев прикани за разсъдък при взимането на решението за военна помощ за Украйна. Така президентът разяснява идното изключително съвещание на Народното събрание, където следва депутатите де решат дали България ще окаже военна помощ на Украйна. Радев смята, че е значимо всички българи да чуят дебатите и доводите на политическите сили за вземането на решение за даване на военна помощ за Украйна, написа actualno.com.

" България е предан член на НАТО и Европейски Съюз и е солиадрна с нашите съдружници. Имам възприятието, че доста хора приказват без да имат лично мнение. Ако нашите сътрудници им кажат: " Не, не би трябвало да се дава оръжие, тъй като е рисково и има ескалация ", те ще кажат: " Да, не би трябвало ". Ако кажат: " Предоставяйте незабавно оръжие ", те почват да вършат тъкмо това. Според мен хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрестанно упорстват за даване на оръжия, не вършат няколко основни разлики ", означи Радев. Той обърна внимание, че за разлика от нашите сътрудници - България е доста по-близо до този спор, имаме голяма историческа диаспора и не сме подвластни единствено на 6% от съветския газ (визира Испания като пример), а доста много повече.

" Хората, които вземат решения, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите. Това е позицията, от която би трябвало да се водим. Други го вършат от незнание без да преценят въобще какъв е рискът. Могат ли да отговорят каква е противовъздушната защита от Дуранкулак до София? Каква е степента на отбраната на всички българи, които живеят на тази територия? Има ли нещо, което да пази небето над тях? Какво е положението на нашата изтребителна авиация? Те регистрират ли го? Докога нашите съдружници ще бъдат тук? Знаете, че Военновъздушни сили на Нидерландия са тук до края на май? След това има ли други планувани? Никой това нещо не го регистрира. Каква е нашата радарна система? Какво е положението на нашите радари, които могат и би трябвало да отреагират в една такава обстановка - да наблюдават въздушното пространство. Знаят ли според проектите за степенуван отговор с нашите съдружници какви са периодите, какъв е процесът на генериране на сили, които би трябвало да дойдат тук? Тук не приказваме за тази интернационална бойна група, приказваме за напълно други неща. Нека си отговорят на тези въпроси, в случай че ги знаят и продължат да упорстват - значи тяхното държание е безконтролно, в случай че не ги знаят - просто е невежо ", уточни Радев. 

Президентът отговори на въпрос какво ще стане, в случай че Българска социалистическа партия напусне обединението. Той изясни, че всичко е разказано в Конституцията. " Мисля, че управлението на Българска социалистическа партия ще откри такава дефиниция, в която хем да не носи отговорност, хем да остане в обединението ", предвижда президентът.  

Радев разяснява и тематиката с съветския газ. " Разбира се, че Европа би трябвало да излезе с общо решение. И Европа закъсня. Тази рецесия чукаше на вратата от доста време. Руската страна предупреждаваше от дълго време за това, което може да се случи. В никакъв случай не я извинявам, тъй като това е жестоко нарушаване на контракта. Въпросът е какво направи българската страна в случай, че знаеше, че има такава евентуална заплаха. Сега какво можем да създадем? Първо би трябвало да забележим какви ще бъдат следствията. " Булгаргаз " има лиценз за търговец, подписа ли " Булгаргаз " непосредствено контракт за доставка за май? Ако го беше сключил, каква щеше да е цената?. Най-вероятно 70 евро. Има ли в този момент контракти с медиатори? Защо се появиха медиатори? ", разяснява Радев.  

По думите му, в случай че се окаже, че медиаторите, влизат в играта, дали това не е целеустремено. Той напомни, че е приказвал за това при отстраняването на предходното ръководтво на " Булгаргаз ".

  " Стотици хиляди българи, хиляди дребни и междинни предприятия, структуроопределяща промишленост - са на ръба. Как ние ще понесем този удар. Ако решението е нови заеми за разпределяне на помощи, все в миналото стопанската система ни ще рухне ", сподели още Радев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР