Президентът Румен Радев призова политическите сили в парламента да насочат

...
Президентът Румен Радев призова политическите сили в парламента да насочат
Коментари Харесай

Радев: Партиите в парламента да насочат вниманието си върху истинските проблеми на българите

Президентът Румен Радев прикани политическите сили в Народното събрание да насочат вниманието си върху същинските проблеми на българите като обедняването, цените, инфлацията, бюджета. Според него е унизително политическият развой да бъде зависещ на алтернативата ще участва или не някой дипломат на откриването на новото Народно заседание.

Решението на болшинството политически сили в новия парламент да не канят посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-ото Народно заседание и концепцията да се предложения президента на Украйна да направи видеобръщение са напълно в пълномощията на Народното събрание, означи президентът Румен Радев, само че добави:

" Нали разбирате, че e унизително политическият развой в България да бъде зависещ на алтернативата дали някой дипломат да участва или да отсъства на откриването на Народно събрание. Аз чакам партиите час по-скоро да върнат своя фокус върху същинските проблеми на българите - бедността, цените, бюджета, отбраната на обществено слабите. Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам възприятието, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби същинските проблеми на българите ", съобщи президентът Румен Радев.

Държавният глава поздрави българските служби и държавното управление за реакциите им по отношение на опитите на Русия да обвърже страната ни с гърмежа на Кримския мост.

" Аз желая да поздравя службите и държавното управление за бързото изясняване на случая и безапелационния отговор. България е суверенна страна и нашите институции би трябвало да пресичат уверено всевъзможни опити нашите територии и името на България да се замесват в терористична активност по един или различен метод ", добави Румен Радев.

Държавният глава се надява, че новият парламент ще успее да излъчи държавно управление. Подчерта, че в случай че няма постоянно държавно управление, няма да има и парламент, а българският парламентарен модел се крепи напълно върху Народното събрание.

" Разбира се, партиите би трябвало да вземат решение алтернативата - държавно управление непременно с доста взаимни отстъпки и риск от бърз срив или отиваме на нови избори ", добави Румен Радев.

Очаква партиите да постъпят отговорно и да търсят тематиките, които биха ги обединили.

" Хората не дадоха категорично поддръжката си единствено за една партия. Няма да има лесна коалиция, това е ясно за всички ", съобщи Румен Радев.

А за опцията служебното държавно управление да продължи по-дълго своята работа, в случай че още веднъж не се образува постоянно държавно управление сподели:

" Не е толкоз рисково да се ръководи от длъжностен кабинет, в случай че той си прави работата както би трябвало. Видяхте, че служебният кабинет овладя растежа на цените за газа, дори имаме двукратно понижение, овладя растежа на цените в горивата, приготвя съществени обезщетения за потребителите във връзка с енергоносителите, тъй че има една здрава основа, върху която да стъпи идващото държавно управление, само че зависи напълно от волята на партиите и дали партиите ще покажат отговорност към същинските проблеми на българите ".

На идните съвещания президентът Радев ще търси отговор от партиите какви решения оферират за гарантиране на въздушния суверенитет на страната, тъй като още дълги години няма да имаме ескадрила F-16, а МиГ-овете следващата година ще се приземят.

Напомни че още предходното държавно управление е изпратило претенции за предложения за изтребители на лизинг до редица партньорски страни.

" Зависи от това дали ще получим преференциално предложение. Ако такива се получат, ще бъде завършен план за капиталов разход и ще бъде импортиран в Народно събрание и дано да е ясно единствено и само Народно събрание може да вземе решение, тъй че отговорността е на народните представители ", сподели още Румен Радев.

Президентът разяснява тези тематики, откакто отдаде респект пред Паметника на летеца във връзка Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили. Румен Радев поздрави всички мъже и дами " със сини пагони “, които с професионализъм и безрезервност отстояват въздушния суверенитет на България, макар многочислените тествания.

Каза, че неслучайно в символ на респект към героизма на летците, нашите прародители слагат този монумент точно тук, на метри от Народното събрание, с цел да припомнят на националните избраници какъв брой значимо е да имаме боеспособна авиация.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР