Президентът Румен Радев предупреди, че натискът върху България за отваряне

...
Президентът Румен Радев предупреди, че натискът върху България за отваряне
Коментари Харесай

Натискът върху София за спора със Скопие се засилва, предупреди Радев


Президентът Румен Радев предизвести, че натискът върху България за отваряне на пътя на Република Северна Македония ще се ускорява и по тази причина е належащо да имаме постоянен кабинет. Държавният глава направи изявлението след присъединяване в Бледския стратегически конгрес, където беседва с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европарламента Давид Сасоли и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. Отношенията сред София и Скопие преобладаваха диалозите на президента, съобщи БНР.

В хода на диалозите в Блед Румен Радев е призовал представителите на европейските институции натискът за Република Северна Македония да не бъде единствено върху нашата страна.

„ Тук желая да прикани всички партии в България, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление, да се дават доста ясна сметка, че натискът върху България ще се ускорява и ние имаме потребност допустимо по-скоро от постоянно държавно управление и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски сътрудници. Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне оптимално нашите другари от Република Северна Македония, тъй че дружно да намерим тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще “.

С подписването през юли на декларация в Народното събрание в Скопие с червени линии в хода на договарянията за еврочленство, в действителност се циментира неизпълнението на Договора за добросъседство и ние чакаме правни гаранции за развиване на двустранните връзки, сподели президентът. Радев сложи като акцент отбраната на правата на жителите, които се дефинират като българи.

„ За страдание през последните години нашите връзки с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а заради неспособност и некадърност да се изясни нашата позиция, България даже изпадна в изолираност пред своите европейски сътрудници и тъкмо заради тази причина упованията за компромис от страна на България порастват непрестанно “ подсети президентът.

Оперативен проект за деяние при усилване на мигрантския напън по сухопътните граници на Евросъюза и финансова поддръжка за страната ни е изискал президентът Румен Радев от Шарл Мишел и Оливер Вархей.

Държавният глава се срещна с ръководителя на Европейския съвет и еврокомисаря по разширението по време на интернационалния конгрес в Блед, Словения.

" В момента България със своя бюджет дава спомагателни разноски по този начин, че да охранява надеждно външната граница на Европейския съюз ", съобщи Радев.

Според министъра на защитата Георги Панайотов разполагането на 600 бойци и техника по границите с Турция и Гърция би коствало на страната ни близо 10 милиона лв., само че министерството няма тези средства.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР