Президентът Румен Радев отново нападна управляващите за приетите промени в

...
Президентът Румен Радев отново нападна управляващите за приетите промени в
Коментари Харесай

Радев обяви конституцията за изнасилена, а мнозинството за зловонно

Президентът Румен Радев още веднъж атакува ръководещите за признатите промени в Конституцията. Част от новите текстове засягат директно неговите пълномощия във връзка със служебните кабинети. Атаката му обаче се концентрира повече върху това това, че отпада възбраната българи, които имат и друго поданство, да бъдат избирани за народни представители и министри.

" Мнозинството или не осъзнава в какви опасности ни вкарват, или вършат тези промени за конкренти хора. Необходими са сложни ограничения, с които да се приобщават нашите сънародници зад граница - с отдалечено гласоподаване, със специфичен изборен регион. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Тези промени неизбежно ще доведат до рецесии ", сподели тази заран Радев, като още веднъж посочи желанието си да сезира Конституционния съд в опит да спре промяната.

Той назова Конституцията " изнасилена " от сътрудниците в ръководството - ПП-ДБ и ГЕРБ, като не пропусна да упрекна водачите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " в съюзяване с модела, против който са се борили до неотдавна.

" Съвсем до неотдавна водачите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и би трябвало да бъдат държани надалеч от властта. Днес те ръководят дружно, изнасилват Конституцията дружно и дружно ще ни избавят от корупцията. Това е толкоз зловонно, че миризмата стига и до тези, които търсят всеки мотив да ни спънат за Шенген ", добави президентът.

Според Радев смяната за двойното поданство или не е домислена, или има за цел да вкара съответни хора във властта.

„ Или е особено за някакви хора в държавното управление, или пък към този момент имат набелязани хора, които ще влязат в ръководството при ротацията или през последващи парламенти “, уточни президентът, който до скоро е бил на друго мнение.

Само преди четири години президентът е показал напълно друга позиция по тематиката, напомни преди медиите депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Антоанета Цонева, която е заместник-председател на комисията за българите в чужбина.

На среща с българската общественост в Ню Йорк през 2019 година президентът споделя:

" Трябва да открием спор за конституционни и законови промени, които да дават опция на българи по рождение, придобили двойно поданство в страни от Европейския съюз, а за какво не и в развити демокрации като Съединени американски щати, Канада, Швейцария, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент, както е в болшинството развити страни ".

Преди ден и вицепремиерът Илияна Йотова, и Димитър Стоянов от кабинета на Радев обясниха, че сред двете му позиции - преди и в този момент - няма разминаване - предлагането на президента било друго от признатото.

Румен Радев отпътува на двудневно посещаване в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски реагира съвсем директно след мненията, направени от президента.

Той прикани Радев да " обърне светлината към президентската институция ".

" Думите на президента Радев демонстрираха раздразнението на един главозамаял се властолюбец, на който е отнето пълновластието. Който с едноличното си ръководство, посредством безконтролните си служебни държавни управления докара страната до политическа и икономическа рецесия, от които популярност Богу изведохме България с евроатлантическото болшинство в Народното събрание. И с измененията в Конституцията гарантирахме, че в никакъв случай повече няма да има владетел, който да вреди на народа и страната ", се споделя в позицията на Пеевски, оповестена във Фейсбук профила на пресцентъра на Движение за права и свободи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР