Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му се

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му се
Коментари Харесай

"Трябва ни още време": Зеленски отлага контраофанзивата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му се нуждае от повече време, с цел да стартира дълго чаканата контраатака против Русия, защото военните към момента се нуждаят от обещаната помощ от Запада, заяви Би Би Си в четвъртък.

Очакваната офанзива може да бъде решаваща във войната, преначертавайки фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. " С (това, което имаме) можем да вървим напред и да бъдем сполучливи. Но ще загубим доста хора. Мисля, че това е недопустимо ", споделя той в изявление за публични радио- и телевизионни оператори, които са членове на " Евровизия ", измежду които и Би Би Си.

" Така че би трябвало да изчакаме. Все отново ни би трябвало още малко време. "

Президентът разказа бойните бригади, някои от които са подготвени от страните от НАТО, като " подготвени ", само че сподели, че армията към момента се нуждае от " някои неща ", в това число бронирани транспортни средства, които " идват на партиди ".

Кога и къде ще стартира украинската контраатака е загадка. Руските сили са укрепили защитата си по фронтова линия с дължина 1450 км, която минава от източните региони на Луганск и Донецк до Запорожие и Херсон на юг.

През последните седмици украинските управляващи се пробваха да понижат упованията за пробив, както обществено, по този начин и в частни диалози, написа Би Би Си.
 Зеленски сподели, че контраофанзивата ще стартира скоро, чака бойни самолети по-късно Зеленски сподели, че контраофанзивата ще стартира скоро, чака бойни самолети по-късно

Високопоставен държавен чиновник, поискал анонимност, сподели, че водачите на страната " схващат, че (те) би трябвало да съумеят ", само че че нападението не би трябвало да се преглежда като панацея във война, която продължава 15-и месец.

Президентът обаче изрази убеденост, че украинската войска може да провежда нахлуване, като предизвести за рисковете от " замразен спор ", на който, съгласно него, Русия " разчита ".

Преговорите

За Киев всеки резултат, който се счита за разочароващ на Запада, може да значи понижаване на военната поддръжка и напън за договаряния с Русия, написа Би Би Си.

 Зеленски счита, че дълго чаканото нахлуване може да стартира незабавно, само че с цената на доста жертви, защото нужното въоръжение още не е налично
© Reuters

Зеленски счита, че дълго чаканото нахлуване може да стартира незабавно, само че с цената на доста жертви, защото нужното въоръжение още не е налично

Тъй като съвсем една пета от територията на Украйна е под съветски надзор и президентът Владимир Путин разгласи анексирането на четири района, които неговите сили отчасти окупират (Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон), това евентуално ще значи, че договарянията ще включват и въпрос за споразумяване на териториалния спор върху тях.

" Всеки има хрумвания, само че те не могат да притиснат Украйна да съобщи територии. Защо която и да е страна по света би трябвало да даде на Путин своята територия? ", запита реторично президентът.

Съюзниците

Зеленски обаче отхвърли страховете за загуба на поддръжката на Съединени американски щати, в случай че президентът Джо Байдън, който даде обещание да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, не бъде избран отново през 2024 година

Украйна, сподели той, към момента се радва на двупартийна поддръжка в Конгреса на Съединени американски щати. " Кой знае къде ще бъдем (когато дойдат изборите). Вярвам, че ще спечелим до тогава ".

Засега мирни договаряния не се преглеждат като реалистична вероятност, защото и двете страни споделят, че ще се бият до победа.

Президентът Зеленски предложи спокойно предложение от 10 точки, призоваващо за връщане на всички нападнати територии, погашение на репарации за вреди, свързани с войната, и основаване на специфичен арбитражен съд за гонене на съветски военни закононарушения, проект, който Москва изрично отхвърли.

Санкциите

Западните наказания, сподели президентът, оказват въздействие върху отбранителната промишленост на Русия, споменавайки изчерпаните ракетни ресурси и дефицита на артилерия. " Все още имат доста в складовете си, само че... към този момент виждаме, че са понижили обстрела дневно в някои региони ", сподели той пред медиите.

Москва обаче е намерила способи да заобиколи някои от ограниченията, сподели той и прикани страните да се насочат към тези, които оказват помощ на Русия да заобиколи възбраните.

 Европейски Съюз стартира да разисква 11-и пакет от наказания против Русия Европейски Съюз стартира да разисква 11-и пакет от наказания против Русия

Европейски Съюз към този момент разисква нови наказания, които включват търговски забрани за трети страни, които препродават на Русия купени от тях от Европейски Съюз артикули, които са в санкционните описи на Съюза.

Дронове над Кремъл

Зеленски още веднъж отхвърли съветското обвиняване, че Украйна стои зад хипотетичната офанзива с дрон против Кремъл предходната седмица, която беше разказана от Москва като опит за ликвидиране на президента Путин.

 Руснаците бързо подмениха двата листа ламарина върху купола на постройката на Съвета на федерацията, развалена при свалянето на дрона над Кремъл - единствената вреда от офанзивата, разказана от Москва като неуспяло нападение против Путин
© Reuters

Руснаците бързо подмениха двата листа ламарина върху купола на постройката на Съвета на федерацията, развалена при свалянето на дрона над Кремъл - единствената вреда от офанзивата, разказана от Москва като неуспяло нападение против Путин

Според него тя е проведена от самата Русия, с цел да я употребява като " опрощение " за офанзиви против Украйна.

" Те непрекъснато търсят нещо, което да звучи като опрощение, казвайки: " Вие ни вършиме това, значи ние ви предизвикваме това ", сподели президентът Зеленски.

Според него обаче тактиката не е съумяла даже измежду пропагандистите на Кремъл, " тъй като изглеждаше доста, доста изкуствено ".

Евровизия

Президентът приказва на фона на провеждането на състезанието за ария на Евровизия в британския град Ливърпул, който беше определен за хазаин от името на Украйна, победител в миналогодишната конкуренция.

Той сподели, че би предпочел да види надпреварата в прилежаща страна, " където нашите хора могат да пътуват и да бъдат доста близо ", само че че изпитва " доста почитание " към Англия, една " невероятна страна ".

" Основното е, че състезанието се организира ", сподели той. " Нека хората покажат гения си. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР