Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират
Коментари Харесай

Украйна скърби, Зеленски с кошмарни данни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че съветските войски управляват към една пета от територията на страната му, в това число анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 година насам.

" Днес към 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите ", сподели той по време на послание към законодателите в Люксембург, до момента в който съветските сили укрепват позициите си в източния район Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този район - Краматорск.

Но те се отдръпват от районите към столицата и в североизточната част на страната, с цел да се съсредоточат върху офанзивата си за източния промишлен район.

Зеленски съобщи, че през 2014 година подкрепяните от Кремъл сепаратисти и съветските военни са направлявали 43 000 кв. км - повърхност, която той съпостави с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е нараснала до близо 125 000 кв. км, територия, която съгласно него е " доста по-голяма " от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети дружно. Той също по този начин съобщи пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - " близо 300 000 квадратни километра " - е " нечиста " с мини и невзривени муниции.

" 12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са отпътували в чужбина ", добави той, съобщи БГНЕС. 

" Ситуацията в Източна Украйна е в действителност сложна. Губим сред 60 и 100 военни дневно, които са убити в сражения, и към 500 военни дневно биват ранени ", сподели още Зеленски. 

Според информации от фронта, руснаците също са понесли обилни жертви. Украинското държавно управление предходната седмица сподели, че Русия е изгубила над 30 000 военни от началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари.

Украинският президент твърди още, че Русия е отвлякла принудително 200 000 украински деца от началото на войната, в това число някои от сиропиталищата и тези, разграничени от фамилиите им.

" През 98-те дни на съветската инвазия 689 деца бяха ранени вследствие на нападенията на окупаторите. И това са единствено тези, за които знаем. Все още нямаме цялата информация от територията, която сега е окупирана ", сподели той.

" Целта на тази незаконна политика не е просто да отвлече хора, а да накара тези, които са депортирани, да не помнят за Украйна и да не могат да се върнат ", съобщи Зеленски и добави, че спорът в Украйна докара до гибелта на 243 деца до момента, до момента в който 446 са ранени, а други 139 са в неопределеност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР