Президентът на Украйна Володимир Зеленски усърдно насърчава своя мирен план

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски усърдно насърчава своя мирен план
Коментари Харесай

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски старателно предизвиква своя кротичък проект от 10 точки , като го разисква с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и приканва международните водачи да проведат въз основа на него, оповестява " Ройтерс ".

Ето и пояснение на проекта и международната реакция:

Какъв е мирният проект на Зеленски от 10 точки?

Зеленски за първи път разгласи формулата си за мир на срещата на върха на Г-20 през ноември.

Планът изисква:
Радиационна и нуклеарна сигурност, съсредоточена върху възобновяване на сигурността към най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, която сега е окупирана от съветските сили. Продоволствена сигурност, в това число отбрана и гарантиране на износа на зърно от Украйна за най-бедните страни в света. Енергийна сигурност, с акцент върху тавана на цените за съветските енергийни запаси, както и подкрепяне на Украйна при възобновяване на енергийната ѝ инфраструктура, половината от която е развалена от съветски офанзиви. Освобождаване на всички пандизчии и депортирани, в това число военнопленници и деца, отведени в Русия. Възстановяване на териториалната целокупност на Украйна и препотвърждаването ѝ от Русия според Хартата на Организация на обединените нации, което съгласно Зеленски " не предстои на договаряния ". Изтегляне на съветските войски и преустановяване на военните дейности, възобновяване на държавните граници на Украйна с Русия. Справедливост, в това число основаването на специфичен арбитражен съд за следствие на съветски военни закононарушения. Защита на околната среда, с акцент върху разминирането и възобновяване на пречиствателните уреди. Предотвратяване на ескалация на спора и създаване на архитектура за сигурност в евроатлантическото пространство, в това число гаранции за Украйна. Потвърждение за края на войната, в това число документ, подписан от участващите страни.  Зеленски: 2023 година би трябвало да е решаваща година
Зеленски: 2023 година би трябвало да е решаваща година

Координира с Мелони идващите взаимни дейности с Италия

Какво е предлагането на Зеленски за Глобалната среща на върха за мир?

През декември украинският президент прикани водачите на страните от Г-7 да поддържат концепцията му за среща на върха за световен мир през зимата, която да се концентрира върху мирния проект " като цяло или върху някои съответни точки в частност ".

Какъв е отговорът в света?

По-рано този месец Русия отхвърли мирното предложение на Зеленски и Москва повтори, че няма да се откаже от територия, която е завзела със мощ - към 1/5 от Украйна, която твърди, че е анексирала.

Зеленски показа проекта си на редица водачи, измежду които Байдън, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Индия Нарендра Моди, чиято страна пое председателството на Г-20.

Подкрепата на западния свят - водена от Вашингтон - за армията на Украйна доближи милиарди долари, като страните оказаха помощ на Киев при разминирането и възобновяване на енергийната инфраструктура.
 WSJ: Киев работи върху проект за спокойно съглашение Обновена
WSJ: Киев работи върху проект за спокойно съглашение

Кремъл отхвърли подготовката на договаряния от съветска страна

Отговорът на мирния проект на Зеленски и на препоръчаната от него мирна среща на върха обаче беше по-предпазлив.

По време на на 22 декември Байдън означи единствено, че той и Зеленски " споделят безусловно същата визия " за мир и че Съединените щати са ангажирани да подсигуряват, че Украйна може да се отбрани.

Лидерите на Г-7 обявиха, че са решени да донесат мир в Украйна " в сходство с нейните права, залегнали в Хартата на Организация на обединените нации ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш пък призна, че възможностите за мирни договаряния в скоро време са дребни.

" Смятам, че военната борба ще продължи и смятам, че ще би трябвало да изчакаме миг, в който ще бъдат вероятни съществени договаряния за мир ", съобщи той в края на декември.
 Москва: Срещата Зеленски-Байдън потвърди, че Украйна и Съединени американски щати не желаят мир
Москва: Срещата Зеленски-Байдън потвърди, че Украйна и Съединени американски щати не желаят мир

Двете страни били решени да продължат да воюват
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР