Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ще смени министъра

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ще смени министъра
Коментари Харесай

Войната | Зеленски свободи военния министър в кулминацията на контраофанзивата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че ще смени министъра на защитата Олексий Резников, което е най-голямата смяна в държавното управление му, откогато Русия стартира пълномащабна инвазия при започване на предходната година. Държавният глава съобщи през вчерашния ден вечерта, че ще размени ръководителя на военното ведомство, който ръководеше процеса по договарянето и приемането на серия многомилиардни траншове от западни оръжейни помощи, с Рустем Умеров, който понастоящем управлява организацията на страната, отговаряща за ръководството на държавното имущество. Още тази заран Резников самичък подава своята оставка.

" Олексий Резников е минал през повече от 550 дни на пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимоотношение, както с военните, по този начин и с обществото като цяло ", съобщи Зеленски във видеообръщение към нацията в неделя вечерта. " Есента е време за подсилване. "

Съдбата на министъра на защитата Олексий Резников беше обект на спекулации в Украйна, защото по-рано през годината излязоха известия за финансови нередности в министерството и държавното управление, стартира следствие за корупция измежду чиновниците, напомня Financial Times.
Реклама Моментът на промяната
Смяната на Резников идва в миг, когато украинските въоръжени сили наподобява са на прага на по-големи триумфи след бавното начало на контраофанзивата им против съветската войска в югоизточната част на Украйна. Зеленски съобщи, че е изискал от Народното събрание да утвърди промяната на Резников " тази седмица ".

Въпреки че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна работи без значение от Министерството на защитата при координирането на военната тактика и бойните интервенции, ролята на министъра е основна при закупуването на оръжие и активизирането на военнослужещи. Зеленски, в качеството си на президент и висш главнокомандващ, в последна сметка управлява и носи отговорност и за двете.

Промяната идва и след поредност от обвинявания в корупция, отправени към Министерството на защитата, в това число такива, че е плащало повишени цени за храна за армията и военни дрехи. Зеленски обаче не загатва нищо за тези обвинявания в анонса си. Също по този начин през последните седмици украинският президент поради съмнения в корупция всички ръководители на така наречен военни окръжия, които се занимават с набирането на военнослужещи и призоваването на запасняци.
Реклама
Резников, който е служил като парашутист в руската войска, само че след оповестяването на независимостта на Украйна става почитан юрист, а по-късно и политик, беше назначен за министър месеци преди пълномащабната инвазия на Русия през февруари предходната година.
Като министър на защитата от Умеров ще се чака да прочисти министерството, като в същото време резервира постоянните доставки на западни оръжия.
Той отхвърли обвиняванията във взимане на подкупи, само че при започване на тази година негов зависещ беше уволнен след изказвания, че за армията са били закупени яйца на повишени цени. Очаква се Резников да бъде назначен за нов дипломат на Украйна в Обединеното кралство, оповестяват локални медии, базирайки се на публични лица.
Кой е наследникът
Умеров, чиято кандидатура се чака бързо да бъде утвърдена от Народното събрание, е етнически кримски татарин с корени от едноименния полуостров, анексиран от Русия през 2014 година и употребен като плацдарм за пълномащабната си инвазия в Украйна. Той владее свободно британски език, което е от решаващо значение за ролята му, изискваща непрекъсната връзка с висши западни чиновници в региона на защитата, в това число от Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз.

Умеров, който е бил сполучлив предприемач, от септември 2022 година е началник на организацията за ръководство на държавното имущество, която се занимава също по този начин и с приватизацията. Като министър на защитата от Умеров ще се чака да прочисти ведомството от корумпирани чиновници, като в същото време не наруши естественото действие на въоръжените сили и резервира постоянните доставки на западни оръжия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР