Президентът на Украйна Володимир Зеленски идва на посещение в България

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски идва на посещение в България
Коментари Харесай

Президентът на Украйна Зеленски идва на посещение в България тази седмица

Президентът на Украйна Володимир Зеленски идва на посещаване в България тази седмица.

Информацията оповестява Българска национална телевизия, като цитира свои източници.

Засега не са конкретизирани детайлностите към програмата на Зеленски в България.

През април предходната година тогавашният министър председател Кирил Петков посети Украйна и се срещна със Зеленски.

Преди дни министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че изпращането на военната помощ за Украйна ще стартира скоро, напомня Българска национална телевизия.

Днес Комисията по външна политика в Народно събрание одобри проектодекларацията, импортирана от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, с която страната ни поддържа приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.

В плана се споделя, че 49-ото Народно заседание (НС) декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

Народното събрание изрично упорства за преустановяване на нуклеарния шантаж, както и за всички дейности на Руската федерация, които са в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации и съставляват най-сериозния удар против мира и благоденствието, както на европейските, по този начин и на съветския нации.

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военнотехническа поддръжка, до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, се показва в документа, представен от Българска телеграфна агенция.

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на „ Отворени порти “; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия.

В същото време приканва съдружниците да употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

Министерството на външните работи поддържа самодейността на комисията по външна политика, а планът на декларация се вписва изцяло в поддръжка на политиката на НАТО, съобщи в мнение от името на Министерство на външните работи заместник-министър Тихомир Стойчев.

От „ Възраждане “ насочиха рецензии. Така препоръчаната декларация е извънредно неуместна, счита Ангел Георгиев. Според него тя може да докара до ескалация на напрежението и дипломатическо напрежение. 

Показваме на първо място на българския народ, че всяка страна е суверенна сама да взема решение в кои съюзи да членува, тъй като политиката на „ отворените порти “ е политика, която България поддържа не от през днешния ден и през вчерашния ден, разяснява Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС пред публицисти.

С тази декларация призоваваме българското държавно управление на идната среща във Вилнюс да лобира за това и да даде ясна поддръжка на участието на Украйна в НАТО, добави тя.

Това е знак към Украйна, че един ден, надяваме се скоро, когато се върне мирът, Украйна ще може да разчита на българската поддръжка за своето предпочитание да се причисли към НАТО и дружно да си подсигуряваме сигурносттa, сподели пред публицисти Христо Иванов от ПП-ДБ.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР