Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри първата турска атомна

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри първата турска атомна
Коментари Харесай

Водещ проект. Ердоган и Путин откриха първата турска атомна електроцентрала

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри първата турска атомна електроцентрала в гала по видеовръзка, в която взе участие и президентът на Русия Владимир Путин , заяви Ройтерс в четвъртък.

АЕЦ " Аккую " се намира на брега на Средиземно море в южната турска провинция Мерсин. Тя е построена от съветската държавна компания " Росатом " .

В четвъртък централата получи първото си свежо нуклеарно гориво от Русия, належащо за зареждането на І блок на мощността. Очаква се тя да бъде въведена в употреба при започване на 2024 година, а останалите три реактора да проработят през 2028 година

" Това е водещ план ", сподели президентът на Русия Владимир Путин. " Той носи както взаимни стопански изгоди, по този начин и, несъмнено, оказва помощ за подсилване на многостранното партньорство сред нашите две страни ", добави той.

Турският президент Реджеп Таййип Ердоган от своя страна благодари на Путин за поддръжката му за " Аккую ". По думите му централата е най-голямото взаимно инвестиране на Турция и Русия.

" Ще предприемем стъпки за построяването на втора и трета атомна електроцентрала в Турция допустимо най-скоро ", сподели Ердоган.

Началото на гала беше отсрочено с няколко часа поради неразположение на турския президент. Заради здравословни проблеми той по-рано прекъсна и част от предизборните си обиколки. Официалните управляващи обаче оповестиха, че здравето му се усъвършенства и той скоро ще се върне към своята стратегия. Президентските избори в Турция ще се проведат на 14 май.

Очаква се, откакто всичките ѝ реактори проработят, мощността на АЕЦ " Аккую " да задоволява 10% от потребностите на Турция от електричество.

Първата стъпка към създаване на централата беше направена през 2010 година За задачата беше основана компанията " Аккую нуклеар ", в която над 99% от акциите са благосъстоятелност на съветската компания " Росатом ". Самото строителството стартира през 2018 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР