Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руският лидер Владимир
Коментари Харесай

Ердоган и Путин обсъдиха зърнения коридор, енергетиката и тероризма

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и съветският водач Владимир Путин разискаха в телефонен диалог през днешния ден доставките на зърно от черноморски пристанища, концепцията за районен газов хъб в Турция, основаването на кулоар за сигурност в Северна Сирия и други въпроси, предадоха международните организации, цитирайки публични известия и от двете страни.   За Русия връзките с Турция, която е член на НАТО, са жизненоважни в миг, в който Западът я удари с талази от стопански наказания, към които Анкара се въздържа да се причисли, отбелязва Reuters.   В телефонния диалог Ердоган е декларирал, че Анкара и Москва могат да стартират да работят по експорт и на други хранителни артикули и артикули през Черноморския зърнен кулоар, оповестиха от турското президентство.   Той е декларирал, че по Черноморския филантропичен кулоар са превозени над 13 милиона тона зърно, като е вероятен и експорт на други хранителни артикули.   Турция работи като медиатор на Организацията на обединените народи по подписаното на 22 юли съглашение за експорт на зърно от черноморски пристанища, което бе удължено с още 120 дни, считано от 19 ноември.

Русия приканва да се подсигурява, че Москва може свободно да изнася своите торове и селскостопански артикули - част от съглашението от 22 юли, която съгласно Москва не е изпълнена.
" Сделката има комплициран темперамент, който изисква унищожаване на пречките за съответните доставки от Русия, с цел да се посрещне търсенето от най-нуждаещите се страни ", съобщи Кремъл в известие за телефонния диалог.   От съветска страна бе обявено още, че Путин и Ердоган са разискали и самодейността за основаване на хъб в Турция за експорт на съветски природен газ.   Путин предложи тази концепция през октомври като метод за пренасочване на доставките към Европа от съветските газопроводи " Северен поток ", които бяха развалени при детонации през септември. Ердоган поддържа концепцията.   " Беше очебийно особеното значение на взаимните енергийни планове, на първо място в газовата промишленост ", съобщи Кремъл за телефонния диалог.   Reuters напомня, че ръководителят на " Газпром " Алексей Милер е имал диалози с Ердоган в Истанбул през миналата седмица.   В телефонния диалог турският президент е призовал и за основаване на 30-километров кулоар за сигурност по границата на Турция със Сирия, съобщи AP, базирайки се на турското президентство.   Ердоган е декларирал, че прочистването на границата със Сирия от терористи е приоритет за Турция.   От турското президентство оповестяват още, че Ердоган е изразил “искреното си предпочитание за преустановяване на руско-украинската война във допустимо най-кратък период. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР