Президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни директорът на Националния статистически

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни директорът на Националния статистически
Коментари Харесай

Ердоган уволни ключова фигура

Президентът на Турция Реджеп Ердоган уволни шефът на Националния статистически институт Саит Ердал Динчер. Местните медии пишат, че сред двамата е зародил спор вследствие на последните данни за равнището на инфлацията в южната ни съседка. По публични данни инфлацията в Турция за декември 2021 година е 36%, което е 19-годишен най-много.

Динчер съумя да се задържи на поста едвам 10 месеца. По-рано Ердоган уволни трима министри и трима от подуправителите на Централната банка.

По думите на Ердоган, Турция може да се освободи от зависимостта на задграничния капитал, отказвайки се от досегашната икономическа политика, в която приоритет се даваше на по-високите лихвени проценти и мощния приток на капитал. Неговата логичност е, че по-ниските лихвени проценти ще лимитират растежа на потребителските цени. Това е в цялостна диаметралност на консенсусното мнение на ръководителите на централни банки от целия свят.

През миналата година Турция намали 4 пъти главния лихвен % – от 19% на 14%. На този декор курсът на турската лира се намали над два пъти. В края на годината курсът се стабилизира, след приемането от турското държавно управление на рискови ограничения.

Сегашният министър на финансите на Турция Нуредин Небати съобщи, че инфлацията ще доближи пиковите 40% в околните месеци. Goldman Sachs предвижда, че годишният растеж на потребителските цени в южната ни съседка ще доближи 48%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР