Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще прекара всички възможни дни

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще прекара всички възможни дни
Коментари Харесай

Изборите в САЩ: високи залози и разделена нация

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще прекара всички вероятни дни до изборите на 6 ноември в присъединяване в събития в интерес на свои сътрудници от Републиканската партия

© Carlos Barria Още по тематиката
Американската стопанска система е с по-голям растеж от предстоящото през третото тримесечие

Това е вследствие на мощните потребителски и държавни разноски
27 окт 2018
Ще стигне ли новата вълна мигранти до Съединени американски щати

Увеличаваща се група хора от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор наближава границите на страната
25 окт 2018 Междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати наближават и двете партии са на финала на акциите си. Изборите, които ще се проведат на 6 ноември, продължиха наклонността всяка последваща акция в страната да е по-разделяща от предходната. И до момента в който обвинявания за това кой носи отговорност за създалата се конюнктура летят и в двете страни, залозите се подвигат, а изходът от изборите, в случай че се има вяра на социологическите изследвания, ще вкара изпълнителната и законодателната власт значително в патова обстановка.

Броени дни преди изборите FiveThirtyEight, събирателен уебсайт за социологически прогнози, дава на Демократическата партия 85% късмет да поеме контрола над Камарата на представителите, където са заложени всички 435 места. При това възможностите за разгромна победа са изключително високи. Най-вероятно е демократите да завоюват към 235 места по отношение на 200 за републиканците. Така настоящият надзор ще се обърне огледално: сега Републиканската партия има 240 места по отношение на 195 за Демократическата. Шансовете статуквото да се резервира обаче, или Репбуликанската партия да завоюва още места, са в границите на хилядната от %.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Ако прогнозата се извърши, то проблемите за президента Доналд Тръмп ще бъдат извънредно доста: първоначално, той губи един от най-доминиращо републиканските долни камари в историята. С помощта на настоящия представител на Камарата на представителите Пол Раян, на процедура всички огромни законопроекти на Тръмп прекосяваха безпроблемно, даже и – в тази ситуация със здравната промяна – по-късно да се стигаше до блокиране от страна на Сената.

Другият огромен уебсайт, събиращ социологически изследвания в Съединени американски щати - Real Clear Politics, дава по-добри шансове на републиканците. Според последните прогнози демократите разполагат с 203 сигурни места, а републиканците - със 196. Това значи, че ориста на долната камара ще се реши от конкуренцията за 36 места, където разликата сред претендентите на двете партии е най-малка. Според данните на Real Clear Politics възможностите още веднъж са на страната на Демократическата партия, само че борбата наподобява надалеч по-оспорвана по отношение на предстоящата " синя вълна ".

За демократите победа в долната камара значи, че освен ще могат да замразят огромна част от законодателните начинания на президента, само че и ще могат да вдъхнат нов живот на следствията на Конгреса върху евентуалната връзка сред акцията на Доналд Тръмп за президент през 2016 година и Русия.

До огромна степен, с цел да задържат републиканците контрола си над долната камара, партията би трябвало да се надява на систематична неточност измежду социологическите изследвания в страната. Колкото и дребна да е вероятността за такава, точно след сходна неточност в изследванията Доналд Тръмп съумя да стане президент през 2016 година, като дни преди президентските избори тогава водещите организации в страната даваха на милиардера шансове от под 10% против Хилари Клинтън.

Кандидатът за сенатор в Тексас от Демократическата партия Бето О`Рурк събра рекордна сума за акция, най-вече от донори отвън родния му щат. Въпреки това социологическите организации демонстрират, че Тед Круз (дясно) най-вероятно ще резервира мястото си в Сената.

Фотограф: Pool

Битката за Сената: с главата надолу

Социологическите прогнози за сенаторските места са значително огледални на тези за долната камара: междинните данни от изследванията демонстрират, че републиканците имат 85% късмет да запазят надзор над болшинството си, а демократите имат 15% късмет да поемат цялостен надзор над Сената. Шансовете на Републиканската партия даже да усили болшинството си в Сената не са ниски, тъй като в няколко надпревари резултатите на претендентите са относително близки, а две от тях – в Аризона и Невада, са в границите на статистическата неточност, с разлика в прогнозите от под 1%.

Причината за несъответствието значително се крие в това, че демократите пазят доста повече места, в сравнение с републиканците. За разлика от долната камара, където са заложени всички места, изборите тази година са за едвам 35 от 100 сенаторски позиции.

При сходен процес на събитията – демократическа Камара на представителите и републикански Сенат, законодателната власт в страната значително ще бъде блокирана, като проектите на Доналд Тръмп ще би трябвало да бъдат преориентирани към това да работи с повече укази и по-малко законопроекти. Същият метод на работа се наложи и на предшественика му Барак Обама след разгромните победи на републиканците в междинните избори през 2010 и 2014 година

Демократическа Камара и републикански Сенат би било неприятна вест освен за президента и републиканците, само че и на процедура ще докара до по-голямо политическото разделяне в страната. От страна на демократите в долната камара сигурно ще влязат няколко млади фрагменти, част от " Демократическите социалисти в Америка ", които ще вкарат европейски леви хрумвания, които не са имали публични представители в законодателната власт през последните десетилетия.

Все по-агресивни акции

В акциите си и двете партии заложиха на офанзивите против съперниците. Демократическата партия насочи гнева на гласоподавателите към Доналд Тръмп и президента на процедура се трансформира в централната цел на цялата акция. Дефакто водената от него Републиканска партия пък получи непредвиден скок в ентусиазма на гласоподавателите си поради свадите към вота за към този момент определения висш арбитър Брет Кавано.

В рамките на тази акция реториката се изостри и от двете страни. Кандидатът за конгресмен от Демократическата партия Ерик Холдър да вземем за пример промени репликата на Мишел Обама " Когато те са долу, ние се издигаме " и я трансформира в " Когато те са изпод, ние ги ритаме. Това е новата Демократическа партия. " Чернокожият републикански претендент за сенатор Джон Джеймс пък трябваше да се извини за потреблението на свастика в своя реклама.

Телевизионните реклами и на двете страни на национално равнище пък бяха изпълнени с фрагменти от митинги против Доналд Тръмп, показани в друга светлина.

Самият Тръмп ще организира събития в основни региони до последните часове от предизборната акция. Според източници на Bloomberg, президентът е изненадал и личния си екип, откакто самичък е изискал да прекара допустимо най-вече време отвън Вашингтон и в интерес на републиканските претенденти.

В смутни времена

Изборите ще се проведат в извънредно тежка политическа конюнктура. На фронта на вътрешната политика президента Тръмп към този момент изпрати на границата армията, която да оказва помощ на гранична полиция да се оправи с наближаващата бежанска вълна от Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. Не е ясно дали вълната ще стигне до границата преди изборите, откакто и двете партии съзряха интрига в другата поради времето на идване към 6 ноември.

Избирането на Брет Кавано за висш арбитър също продължава да е движеща мощ за гласоподавателите и на двете партии. Такива остават и данъчната промяна от края на предходната година, а положителните вести за републиканците са положителните стопански индикатори на страната. Само дни преди изборите Съединени американски щати означи растеж на Брутният вътрешен продукт за третото тримесечие от 3.5%, над упованията на икономистите и над задачата на Доналд Тръмп за годишен растеж от 3%.

Във външнополитически проект дебатите са ориентирани към Саудитска Арабия след убийството на жерналиста Джамал Хашоги, комерсиалната война с Китай и отношението на Съединени американски щати към обичайните сътрудници на страната в Европа и Азия от встъпването в служба на Доналд Тръмп насам.

Без значение от крайния резултат при изборите, двете партии – и цялото общество дружно с тях – наподобява са тръгнали в радикално разнообразни направления. Според изследване от 2017 година на Pew Research, идеологическото разделяне в страната продължава да пораства, като от 90-те години насам то се случва с изключително високи темпове. Нивата на разделяне сега са сравними само с годините преди Гражданската война в Съединени американски щати. Затова, какъвто и да е резултатът, печелившата партия от изборите ще завоюва политическа непоклатимост в кратковременен проект, само че няма знаци дълбоките разделения да спрат да се уголемяват.
Американската стопанската система се развива добре
Американската стопанска система има добра година - растежът за третото тримесечие е 3.5%, леко закъснение от регистрираните 4.2% през второто. Броят на безработните американци е толкоз невисок, колкото не е бил от 1973 година насам. Измерена в проценти, безработицата е 3.7% - рекордно ниска за последните съвсем 50 години. Федералният запас предвежда тази наклонност да се задържи.

" Няма подозрение, че пазарът на работни места в Съединени американски щати е в най-хубавото си положение от едно потомство насам. Няма спор за това ", отбелязва пред " Ройтерс " Ръсел Прайс, икономист в консултантската компания Ameriprise Financial Services.

Съединени американски щати са най-иновативната и конкурентоспособна стопанска система в света, сподели неотдавна отчет на Световния стопански конгрес – страната получава положителни оценки за финансовата си система и пазара на труда; изпреварват я Германия във връзка с нововъведенията и Китай по мярка на пазара. За последно страната беше на върха на класацията през 2008 година, само че по-късно не можеше да се отърси напълно от последствията от финансовата рецесия.

Заради поляризацията около акцията за междинните избори обстоятелствата обаче значат доста малко. Общото въодушевление е, че 51% от американците дават оценка " отлична " или " добра " на националната стопанска система – най-високият % за близо две десетилетия, демонстрира изследване на института Pew.

Но политическите пристрастия тежат повече. Разделение има и във възприемането на актуалното състояние: 8% от последователите на републиканците и 33% от тези на демократите считат опциите за работа за огромен проблем. 67% от демократите намират, че разноските за живота са сериозен проблем, само че единствено 27% от републиканците са съгласни.

За сметка на това поддръжниците на консервативната партия намират сегашната система за доста по-сигурна, в сравнение с по времето на Обама; тъкмо противоположното важи за последователите на демократите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР