Атина ще изчака правителството на Северна Македония да положи клетва,

...
Атина ще изчака правителството на Северна Македония да положи клетва,
Коментари Харесай

Герапетритис: Атина очаква следващия ход на Скопие

Атина ще изчака държавното управление на Северна Македония да постави клетва, преди да вземе решение за дейностите, които ще предприеме, в случай че Скопие упорства да не съблюдава съглашението от Преспа, акцентира външният министър Георгиос Герапетритис, оповестява електронното издание на в..

„ Гърция следи прецизно спазването на договореностите. Правителството на Северна Македония към момента не е положило клетва, тъй че ще изчакаме развиването “, сподели той след среща с гостуващия си египетски сътрудник Самех Шукри.

Той добави, че към този момент „ няма желание да се задейства процедура за нарушаване “.

„ Тези въпроси ще бъдат оценени от гръцката дипломация, както и, несъмнено, от Европейски Съюз в подтекста на процеса на присъединение на Северна Македония “, означи Герапетритис.

По-рано той сподели пред радио 98.9, че Преспанското съглашение „ е интернационален контракт, който е утвърден, не е изменян или ревизиран едностранно от страните “.

Нещо повече, той го разказа като „ доста, доста главен възел, върху който е построена интернационалната позиция на Северна Македония “ и че затова се схваща, че Европейски Съюз „ прави оценка въпросите на Преспанското съглашение и неговото цялостно и поредно използване. ”

Политическото управление на Северна Македония, акцентира той, „ ще оцени тези въпроси и ще се съобрази с условията на Преспанското съглашение “.

Герапетрис също по този начин акцентира твърдата позиция на гръцкото държавно управление по отношение на нуждата от съблюдаване на съглашение, на което ръководещата Нова народна власт (НД) се опълчи.

„ Трябва да се придържаме към контрактуваното, не тъй като сме съгласни с него, а тъй като е изискване за последователност и непоклатимост, което е основано, както е основано. И никога не можем да формулираме едностранна рамка, върху която да градим политически кариери “, означи той.

Изявлението му пристигна ден след разочарованието от Съединени американски щати, изразено от асистент държавния секретар Елизабет Алън, която беше в Скопие в неделя.

„ Ние поддържаме Преспанското съглашение и бяхме разочаровани да забележим, че президентът не употребява цялостното и публично име Северна Македония “, сподели тя, имайки поради новия президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова.

„ Съединени американски щати са в непрекъснат разговор с новото държавно управление и се надяват новото управление на Северна Македония да съблюдава интернационалните съглашения “, сподели Алън.

Смята се, че изказванията й оправдават позицията на гръцкото държавно управление да не пристъпва към незабавна ратификация на трите меморандума за съгласие със Северна Македония, които бяха включени в Преспанското съглашение, както настояваше опозиционната СИРИЗА.

Премиерът Кириакос Мицотакис неведнъж е казвал, че меморандумите няма да бъдат утвърдени, в случай че държавното управление не е уверено, че Скопие ще съблюдава съглашението от Преспа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР