Президентът на САЩ Доналд Тръмп разширява обхвата на търговските войни,

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разширява обхвата на търговските войни,
Коментари Харесай

И България ще пострада от американските мита

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп уголемява обсега на комерсиалните войни, които страната му води против някои свои съперници на международните пазари.

От 18 октомври Съединени американски щати ще наложат и мита от 10% върху вноса на самолети "Еърбъс ", които се създават във Франция, Англия, Германия и Испания, както и 25% върху вноса на разнообразни други европейски артикули - сирена, маслини, кафе, спиртни питиета и облекла. Този лист беше утвърден от Световната комерсиална организация, която позволи на Съединени американски щати да наложат тези наказателни мита върху артикули от Европейски Съюз за 7.7 милиарда $ поради нелегално отпуснати дотации на Еърбъс (Airbus).

Според неофициална информация ще бъдат наранени артикули от 15 бранша. България участва в седем от тези групи. Например, от българските артикули покачване ще има на цената на сиренето, което се изнася в Съединени американски щати (+25%).

В cпиcъĸa на oблoжeните артикули от България влизат още и внocът нa: cвинcĸo, paзличнo oт шyнĸa (25%), ĸиceлo мляĸo, мacлo, cиpeнe, плoдoвe, caлaми oт cвинcĸo и дpyги cвинcĸи пpoдyĸти, чepeши, пpacĸoви, плoдoви coĸoвe (25%), мaзнини и мacлa, дoбивaни oт мляĸo (25%).

Тези наказателни ограничения естествено ще се отразят и върху стокообмена сред България и Съединени американски щати.

През последните няколко години северноамериканската страна заема относително незначителен, само че резистентен дял във външната търговия на България с относителни тегла от порядъка на 1.4% от износа на нашата страна и 0.9% от вноса. В структурата на двустранния стокообмен настъпват известни промени от началото на актуалното десетилетие, само че като цяло главните експортни позиции на България са суровият тютюн, ИКТ продуктите, изделията на електрониката и хранителната индустрия, както и нефтените масла и торовете най-малко до неотдавна. Сред главните артикули по вноса от Съединени американски щати обичайно сe подреждат нефтеният кокс, апаратурата за обработка на информация и телекомуникация, диодите, транзисторите и полупроводниковите принадлежности.

Достигната върхова стойност от близо 890 млн. щ.д. през 2006 година стокообменът сред България и Съединени американски щати стартира да понижава, като дъното на наклонността на спад е достигнато през 2009 година, когато вносът от тази страна се сви на половина.

Предварителните данни за предходната година демонстрират растеж от 25.9% на двустранния стокообмен със Съединени американски щати, който надвишава 903 млн. щ.д. и надвишава предходната пикова стойност на взаимната търговия от 2006-а. Българският експорт нараства с 22.4% по отношение на 2017 година в следствие главно на осъществени обилни продажби на нефтени масла и на пръти от желязо или нелегирани стомани на фона на нулеви количества за преходната година. Значителното нарастване на експорта е подкрепено също по този начин от огромно повишаване при интегралните схеми (+61%), етеричните масла (+34%) и слънчогледовите семена (+32%). Сред до неотдавна водещите позиции в експортната листа по-съществен спад през предходната година има при суровите тютюни (-78%) и ензимите (-53%). Вносът от Съединени американски щати нараства с 32% през предходната година, което на първо място отразява забележителния стойностен размер на доставките на въздухоплавателни средства и аварийни елементи и на медни руди в комбиниране със сериозен растеж при интегралните схеми, пътническите коли, нефтения кокс и полимерите на винилхлорида.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР