Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за 2020

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за 2020
Коментари Харесай

Военният бюджет на САЩ нанесе удар по газовите доставки за Европа

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа военния бюджет за 2020 година, предусещащ нарастване на разноските за защита до 738 милиарда $.

Окончателният вид на военния бюджет на Съединени американски щати планува нарастване на разноските за защита с 20 милиарда $ повече спрямо предходната година. За застраховане сигурността на страната – военна и енергийна, Пентагонът може да похарчи 658,4 милиарда $. За военни интервенции в чужбина са планувани 71,5 млрд, $, а за битка със стихийните бедствия – 5,3 милиарда $.

Нов детайл от пакета за военни разноски съставлява финансирането на военно-космическите сили на Съединените щати, акцентира в собствен разбор съветското издание „ Комерсант ”.

Тяхното основаване американският президент разгласи още през 2017 година, а сумата, планувана за тях е релативно дребна – 40 млн. $.

Онова, което забави съществено приемането на документа (съгласуването лиши няколко месеца – бел.ред.), беше битката сред демократи и републиканци по отношение на финансирането на плана за създаване на стена по границата с Мексико, за който са планувани 1,375 милиарда $ – съвсем три пъти по-малко от желаната от Доналд Тръмп сума.

Част от документа отделя особено внимание на „ ограниченията, ориентирани към сдържането на Русия ”, включително наказания против газопроводите „ Северен поток – 2 ” и „ Турски поток ”.

Ограничителните ограничения могат да обиден фирмите, свързани с реализирането на тези два плана.

Компанията, която поставя тръбите за „ Северен поток-2 ” „ Allseas ” към този момент прекрати работата си.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дефинира решението на Вашингтон като „ принуждение против турския народ ” и даде обещание на собствен ред да вкара наказания.

Срещу въвеждането на наказания от страна на Съединени американски щати се разгласи и Германия, която е крайната точка на „ Северен поток – 2 ”.

Сред главните тезиси, включени в бюджета, са безпокойството на Съединени американски щати по отношение на активността на Русия в Африка, интензивността на Русия и Китай в района на Арктика, както и заплахата от „ военна експанзия ” от страна на Русия във връзка с държавите-членки на НАТО.

300 млн. $ се планува да бъдат предоставени на Украйна във тип на военна помощ, включително за смъртоносни оръжия, което е с 50 млн. $ повече, в сравнение с през 2019 година Споменава се възбрана за военно съдействие с Русия. Подчертава се, че Съединени американски щати не би трябвало да признават Крим за съветска територия.

Сумата от 734,3 млн. $ е планувана за развиване на „ начинания по застраховане на европейската сигурност ”, предвиждащи повишаване на военното наличие на Съединени американски щати в Европа. Парите ще бъдат изразходени за строителството на военни обекти и закани от подводници, както и за „ осъществяване на други незабавни предпочитани планове, ориентирани към въздържане на Русия и на работата с сътрудниците и съдружниците на Съединени американски щати ”.

Министърът на защитата на Съединени американски щати се задължава да изготви отчет с обстоен разбор дали Русия съблюдава изискванията на Договора за намерено небе. Той разрешава на Съединени американски щати, Русия и още 32 страни да реализират разследващи полети над териториите на другите страни.

Друга мярка за противопоставяне на Русия е въвеждането на наказания по отношение на компании, заети с построяването на газопроводите „ Северен поток – 2 ” и „ Турски поток ”.

Ограничението е ориентирано към „ отбрана на европейската енергийна сигурност ”.

В документа се споделя, че на лица, участващи в плановете, могат да им бъдат анулирани американските визи и против тях могат да бъдат въведени финансови ограничавания. Подобни ограничения биха имали по-скоро политически, а не стопански последици.

Морската част на „ Турски поток ” към този момент е положена и на процедура не е застрашена от наказания.

Приемането на бюджета, обаче, може да усложни още повече американско – турските връзки, в които настъпи рецесия след закупуването на съветските системи за противоракетна защита С-400. Като ответна мярка Съединени американски щати изключиха Турция от програмата по основаване на изтребители F-35. В новия боен бюджет категорично е посочено, че турската страна не трябва да бъде допускана до тази стратегия.

В петък президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че това решение няма да остане без отговор от турска страна.

По отношение на глобите против „ Северен поток – 2 ”, чието стартиране беше планувано за средата на 2020 година, прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че сходни дейности не се харесват нито на Москва, нито на европейските столици, не харесват и на Берлин и Париж. Те са взети в нарушаване на интернационалното право и са съвършен образец за нелоялна конкуренция и разпространяване на своето „ изкуствено въздействие на европейския пазар ”.

Крайната цел е на европейските консуматори да бъде наложена скъпа и неконкурентноспособна продукция, по-скъпа от природния газ.

Германското министерство на стопанската система и енергетиката чака строителството на газопровода да приключи до един месец, с цел да бъдат избегнати американските наказания. Подобно на Москва, Берлин също се разгласи срещу екстериториалните ограничаващи ограничения от страна на Съединени американски щати. Според държавното управление на Германия, е значимо да се обясни методът, по който ще бъдат прилагани глобите, като съществена роля по този въпрос ще имат периодите.

Швейцарско-холандската компания „ Allseas ”, която поставя тръбите за газопровода, заяви, че приключва работата си върху плана поради американските наказания и чакат американските управляващи да дадат уточнения, по какъв начин тези наказания ще бъдат прилагани. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР