Президентът на САЩ Джо Байдън изрази най-дълбоките си съболезнования за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън изрази най-дълбоките си съболезнования за
Коментари Харесай

Байдън: Горбачов рискува цялата си кариера за по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази най-дълбоките си съболезнования за гибелта на Михаил Горбачов на фамилията и приятелите му, като похвали готовността му да " рискува цялата си кариера " за " по-сигурен свят и по-голяма независимост за милиони хора ".

" Когато той идва на власт, Студената война продължава към този момент съвсем 40 години, а комунизмът - още по-дълго, с опустошителни последствия. Малцина високопоставени руски чиновници имаха смелостта да признаят, че нещата би трябвало да се трансформират ", съобщи Байдън в изказване, публикувано от Белия дом във вторник вечерта, описвайки Михаил Горбачов като " човек със забележителна визия ".

Горбачов " вярваше в гласността и перестройката... не просто като лозунги, а като път напред за хората в Съветския съюз ", продължи президентът, като съобщи, че руският водач " е приел демократичните промени ", които са поставили завършек на " десетилетията на брутални политически репресии "

" Това бяха дейностите на необичаен водач - човек с въображение, който вижда, че е допустимо друго бъдеще, и със храброст да рискува цялата си кариера, с цел да го реализира ".

 Байдън също по този начин напомни визитата на Горбачов в Белия дом през 2009 година, когато " дълго време приказваха за продължаващата работа на нашите страни за понижаване на нуклеарните ресурси на Съединени американски щати и Русия ".

" Изпращаме най-дълбоките си съболезнования на фамилията и приятелите му, както и на хората на всички места, които са се възползвали от неговата религия в един по-добър свят ", добави Байдън.

Горбачов умря във вторник в Москва на 91 години. През 1985 година става общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, а през 1990 година влиза в историята като първия президент на Съюз на съветските социалистически републики. Той бе и последният, защото Съветският съюз се разпада в края на 1991 година

 На фотографията: Президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън се ръкува със руския водач Михаил Горбачов след подписването на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват, Вашингтон, 8 декември 1987 година © AP / Bob Daugherty

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР