Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си
Коментари Харесай

САЩ и Китай възстановяват военната комуникация: Какво си казаха Байдън и Си

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и президентът на Китай Си Дзинпин са се договорили да възобновят военната връзка на високо ниво, откакто двамата водачи се срещнаха персонално за първи път от една година насам в сряда, в Сан Франциско, в границите на конференцията за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие, оповестява CNBC.

" Връщаме се към директна, открита и ясна връзка ", показва Байдън на конференция след диалозите.

Тази поръчка идва на фона на чести китайски военни учения към Тайван и нападателни маневри в Южнокитайско море, които в последните седмици покачиха напрежението с Филипините. Затова и Съединени американски щати държат да съживят военната връзка, изключително след някои произшествия, при които китайски кораби съвсем се сблъскаха с американски сили.

" Жизненоважни неточности от двете страни могат да провокират същински проблеми със мощ като Китай или всяка друга огромна страна ", разяснява още Байдън на брифинга след срещата.

Министерството на защитата на Китай отхвърли да води диалози с американските си сътрудници при започване на февруари след откриването на хипотетичен китайски шпионски балон над въздушното пространство на Съединени американски щати. Инцидентът с балона забави дълго чаканото пътешестване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен до Китай с повече от четири месеца.

През юни началниците на защитата на двете страни участваха на годишната среща на върха по въпросите на сигурността в Сингапур, само че не организираха публична среща.

Когато Блинкен най-сетне посети Китай, той разяснява, че " неведнъж " е повдигал въпроса за нуждата от директна връзка сред военните на двете страни, само че не е съумял да реализира мечтаните резултати.

Китай към момента не е назначил министър на защитата, откакто в края на октомври освободи военачалник Ли Шанфу от поста без пояснение. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще се срещне с китайския си сътрудник, когато бъде определен подобен, разяснява пред кореспонденти почитан чиновник от администрацията на Байдън след срещата на върха Байдън-Си.

Като част от съглашението висши военни командири на Съединени американски щати, в това число тези на тихоокеанските сили на Хаваите, ще се ангажират в контакти с китайските си сътрудници, прибавя служителят. Двете страни също по този начин възнамеряват да открият способи, по които капитаните на кораби и други заинтригувани лица да разискват произшествия и най-хубавите практики за тяхното отбягване.

Тайван

По време на конференцията Байдън удостоверява позицията на Съединени американски щати, че Тайван би трябвало да резервира суверенитета си, макар изказванията на Китай за противоположното.

Според китайските държавни медии по време на срещата Си е изтъкнал, че Тайван постоянно е бил " най-важният и сензитивен " въпрос в връзките на Китай със Съединени американски щати, като е добавил, че Китай " приема съществено " позитивните изказвания на Съединени американски щати, направени от Байдън по време на срещата сред двамата водачи предходната година в Индонезия.

" Съединени американски щати би трябвало да показват съответни дейности, с цел да отразят позицията си да не поддържат " независимостта на Тайван ", да спрат въоръжаването на Тайван и да поддържат мирното обединяване на Китай. В последна сметка Китай ще се сплоти “, споделя Си, представен от китайските държавни медии.

Пекин счита Тайван за част от своята територия, без право на независимо реализиране на дипломатически връзки. Съединени американски щати признават Пекин за еднолично държавно управление на Китай, само че поддържат неофициални връзки с Тайван - демократично самоуправляващ се остров.

AI, фентанил и още

Китайските държавни медии оповестяват също по този начин, че двете страни са се договорили да открият междуправителствен разговор по въпросите на изкуствения разсъдък, да основат работна група за надзор на опиатите, " доста " да усилят полетите сред двете страни през идната година и да разширят обмена в области като обучение, бизнес и просвета.

Високопоставеният чиновник на американската администрация разяснява, че китайците към този момент са подхванали дейности във връзка с близо 24 компании, които създават прекурсори за фентанил - пристрастяващ опиат, който е довел до свръхдози и смъртни случаи в Съединени американски щати.

Байдън разкрива, че двамата водачи са се съгласили, че производството на фентанил би трябвало да бъде " доста лимитирано ".

По отношение на изкуствения разсъдък обаче, показва служителят пред CNBC, е прекомерно рано за взаимна декларация на двамата водачи, като отбелязва нуждата да се предотврати неправилното потребление на технологията във военни или нуклеарни интервенции.

Търговия и наказания

Администрацията на Байдън разгласи експортен надзор и наказания против китайски компании в опит да ограничи приноса на американските компании за вноса на технологии, които подкрепят китайската войска.

По време на срещата Си отбелязва експортния надзор, капиталовите бариери и глобите и приканва Съединени американски щати да ги анулират и да обезпечат недискриминационна среда за китайските компании.

Байдън от своя страна е повдигнал въпроса за компликациите, свързани с пътуването на американците в Китай, както и за бизнес средата, която не е толкоз приветлива, колкото в предишното.

Като цяло обаче анализаторите дефинират срещата като по-лична от последната такава сред двамата водачи.

В обява в X Байдън назовава срещите си със Си " едни от най-конструктивните и продуктивни полемики, които сме имали ":

" Надградихме върху основите, положени през последните няколко месеца на дипломация сред нашите страни, и постигнахме значим прогрес ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР